aA
Tyrimą dėl nepavykusio praėjusių metų perversmo atliekantys Turkijos pareigūnai sulaikė 42 dviejų Stambulo universiteto darbuotojus, tarp jų vieną žymų dėstytoją, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Turkijoje sulaikyti 42 dviejų universitetų darbuotojai dėl įtariamų ryšių su F. Gulenu
© Reuters/Scanpix

Pasak naujienų agentūros „Anadolu“, iš viso buvo išduoti 72 arešto orderiai dėl asmenų, įtariamų ryšiais su JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno grupe, kurią Ankara kaltina organizavus praėjusių metų pučą.

Vienas iš sulaikytųjų yra docentas Koray Caliskanas, pranešė parlamentaras Oguzas Kaanas Salici iš pagrindinės opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) tviteryje.

Ankara kaltina F. Guleną organizavus liepos 15-osios bandymą nuversti Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, tačiau F. Gulenas šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Bohazičio ir Medenijeto universitetų darbuotojai yra kaltinami naudoję saugiojo susirašinėjimo programėlę „ByLock“, kuri, pasak Ankaros, buvo specialiai sukurta F. Guleno šalininkams, pranešė „Anadolu“.

Pareigūnai leido sulaikyti aštuonis Bohazičio ir 64 Medenijeto universiteto darbuotojus, tarp jų 19 medicinos mokyklos profesorių, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.

Tuo tarpu Ankaros vyriausiasis prokuroras išdavė 43 asmenų arešto orderius. Iš jų šeši šiuo metu dirba ministro pirmininko biure ir su juo susijusiose institucijose, pranešė „Anadolu“.

Pasak agentūros, „kai kurie“ asmenys buvo sulaikyti per operaciją, įtarus juos naudojus „ByLock“ programėlę, kuri pareigūnams dažnai yra galimų ryšių su F. Gulenu „įrodymas“.

Turkijoje nuo praėjusios liepos, įvedus nepaprastąją padėtį, dėl galimų ryšių su F. Guleno judėjimu Turkijoje buvo suimta apie 50 tūkst. žmonių, dar apie 100 tūkst. – atleista ar nušalinta nuo pareigų. Dauguma jų – mokytojai, policijos pareigūnai, teisėjai ir žurnalistai.

Nors Vakarų vyriausybės ir teisių gynėjai kritikuoja tokį susidorojimą, Ankara tvirtina, kad tai būtina, siekiant pažaboti F. Guleno judėjimo keliamą grėsmę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.