aA
Mongolijos prezidentu pirmadienį buvo prisaikdintas verslininkas ir kovos menų ekspertas Chaltmaagijnas Batulga, žadantis atgaivinti stringančią ekonomiką ir siekti santykių ne vien su didžiosiomis kaimynėmis Rusija ir Kinija.
Mongolijos prezidentu prisaikdintas kovos menų ekspertas
© Reuters / Scanpix

Ch. Batulga paveldi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovaujamą 5,5 mlrd. dolerių (4,95 mlrd. eurų) finansinės pagalbos paketą, skirtą stabilizuoti prasiskolinusios šalies ekonomiką ir mažinti jos priklausomybę nuo Kinijos, perkančios 80 proc. Mongolijos eksporto.

Inauguracijos kalboje Ch. Batulga pažadėjo „remti vienodai naudingus užsienio santykius“ ir „ypatingą dėmesį“ skirti „trečio kaimyno politikai“, siekiant stiprinti Mongolijos partnerystę su JAV, Japonija, Vokietija ir kitomis valstybėmis.

Šis opozicinės Demokratų partijos (DP) kandidatas penktadienį antrajame rinkimų rate buvo išrinktas 50,6 proc. balsų. Jis sakė norintis išjudinti ekonomiką, išgyvendinti skurdą ir paskatinti gamybos sektorių.

Ch. Batulga – nekilnojamojo turto magnatas, milijardierius ir dziudo pasaulio čempionas – vykdė populistinę kampaniją, kuri buvo siejama su rusenančiomis antikiniškomis nuotaikomis.

Per vieną praėjusio mėnesio mitingą Ch. Batulgos šalininkai apkaltino prieš jį protestavusius žmones esant „maišytais kinais“, o socialinėje žiniasklaidoje buvo išplatintas vaizdo klipas, kuriame teigta, kad oponentas, parlamento pirmininkas Mijegombynas Enchboldas iš valdančiosios Mongolijos liaudies partijos (MPP) yra kinų kilmės.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį sveikindama naująjį prezidentą atkreipė dėmesį į šį rinkimų kampanijos elementą.

„Per rinkimus tam tikri politikai padarė neteisingų ir neatsakingų pastabų, – per eilinę trumpą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų URM atstovas Geng Shuangas. – Mes dėl to reiškiame susirūpinimą.“

Ch. Batulga taip pat žadėjo „kovoti su valstybės postų pardavinėjimu“, kuriuo buvo kaltinami M. Enchboldas ir kiti MPP pareigūnai.

Ch. Batulga pakeitė dvi ketverių metų kadencijas dirbusį ir daugiau prezidento poste nebegalėjusį likti Cachiagijiną Elbegdordžą iš Demokratų partijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.