aA
Svarbiausių Europos Parlamento (EP) frakcijų lyderiai išplatino pareiškimą apie Jungtinės Karalystės (JK) „Brexit“ pasiūlymą. Pasak jų, „Brexit“ yra nepalankus ekonomikai, nenaudingas ES ir JK padėčiai pasaulyje ir, svarbiausia, netinkamas piliečiams. DELFI pateikia visą EP narių laišką.
EP atstovai: pasiūlymas dėl „Brexit“ ES piliečiams yra nuviliantis
© AFP/Scanpix

Nors ir pripažįstame, kad Jungtinė Karalystė (JK) demokratiškai pasirinko išstoti iš ES, niekada neteigėme, kad tai geras pasirinkimas. Jis nepalankus ekonomikai, tikrai nenaudingas ES ir JK padėčiai ir, svarbiausia, netinkamas piliečiams. Perskaitę birželio pabaigoje paskelbtą JK pasiūlymą dėl piliečių teisių, mes dar tvirčiau tuo įsitikinome.

Kai lyginame šį dokumentą su ES „Brexit“ derybininko Michelio Barnier pasiūlymu, į akis iškart krenta didžiulis skirtumas. ES pasiūlyme JK ir ES piliečiams numatomos vienodos teisės ir vienoda apsauga, kuriomis šiuo metu jie naudojasi pagal ES teisę. Visos iki išstojimo įgytos teisės turėtų būti taikomos tiesiogiai, visiškai abipusiškai, vienodomis sąlygomis ir užtikrinamos visą gyvenimą. Tai paprasta, aiški ir teisinga pozicija. Būtent to nori dauguma Jungtinės Karalystės piliečių, apklausoje nurodžiusi, kad norėtų išsaugoti ES pilietybę.

JK atsakymas į mūsų pagrįstą pasiūlymą buvo pateiktas po trijų savaičių. Tai buvo tarsi šaltas dušas. JK vyriausybė siūlo, kad jau kitą dieną po „Brexit“ europiečiai įgytų „trečiųjų šalių piliečių“ statusą. Šių šalių piliečiams JK būtų suteikta mažiau teisių nei JK piliečiams jų suteikiama visoje ES.

Europiečiai ne tik praras savo teisę balsuoti vietos valdžios rinkimuose – jų šeimos nariams taip pat bus taikomi minimalių pajamų reikalavimai ir neaišku, koks bus po „Brexit“ gimusių kūdikių statusas.

Britų pasiūlyme glūdi realus pavojus, kad atsiras antrarūšiai piliečiai. Toks pasiūlymas netgi neatitinka „Balsuok už išstojimą“ (Vote Leave) manifesto, kuriame buvo žadama, kad ES piliečiams bus sudarytos „ne mažiau palankios sąlygos nei dabar“.

Be abipusiškumo trūkumo, stebina ir dar vienas aspektas – atrodo, kad Jungtinė Karalystė nori tapti biurokratinių kliūčių lydere.

Kiekvienas šeimos narys, įskaitant vaikus, turės pateikti atskirą paraišką dėl „nuolatinio gyventojo statuso“. Asmenys, kurie iki lengvatinio laikotarpio pabaigos nebus išgyvenę šalyje penkerius metus, turės pateikti dvi paraiškas: vieną dėl leidimo gyventi šalyje ir kitą dėl „nuolatinio gyventojo statuso“. Be to, nesuteikiama jokių garantijų, kad su minėtomis pareiškėjų grupėmis bus elgiamasi vienodai.

Vis dėlto biurokratines kliūtis galima įveikti. Susirūpinimą iš tiesų kelia pasiūlyme vyraujantis netikrumas. Praėjus daugiau kaip metams po „Brexit“ referendumo, Didžiosios Britanijos pasiūlyme vis dar yra daug neatsakytų klausimų.

Ar studentai iš ES šalių turės mokėti daugiau, net jei jie jau bus pateikę prašymą dėl naujųjų 2019–2020 mokslo metų? Ar gydytojų kvalifikacija bus ir toliau pripažįstama JK? Kodėl visiškai neminimi JK dirbantys, bet ES gyvenantys darbuotojai? Ir kodėl JK vyriausybė nepatvirtina, kad visiems ES piliečiams taikomos sąlygos pasikeis ne anksčiau nei išstojimo dieną?

Nors mes labai gerbiame JK teisinę sistemą, teismai taiko įstatymus, priimtus britų politikų, kurie šiuo metu negali suteikti pakankamų garantijų ateinantiems metams, jau nekalbant apie garantijas visam gyvenimui. Todėl tiek JK, tiek ES piliečiams turėtų būti suteikta galimybė ginti savo teises ES Teisingumo Teismui visapusiškai atliekant savo vaidmenį.

2019 m. pradžioje EP nariai priims galutinį sprendimą dėl „Brexit“ susitarimo. Artimiausiais mėnesiais mes glaudžiai bendradarbiausime su ES paskirtu derybininku ir su 27 valstybėmis narėmis, siekdami padėti vesti derybas. Mūsų tikslas – pasiekti plataus užmojo laipsniško išstojimo susitarimą.

Prieš apibrėžiant naujus ES ir JK santykius privalo būti padaryta pakankama pažanga, ypač pilietybės ir mokėjimų srityse. Derybų laikotarpis baigiasi 2019 m. kovo 30 d. ir mes nepritarsime šio termino pratęsimui, nes tokiu atveju JK turėtų 2019 m. gegužės mėn. surengti EP rinkimus. Tokia situacija yra paprasčiausiai neįmanoma.

ES misija – plėtoti, stiprinti ir puoselėti teises, o ne jas mažinti. Niekada nepritarsime teisių panaikinimui atgaline data. EP pasilieka teisę atmesti tokį susitarimą, pagal kurį ES piliečiams, nesvarbu kokios Sąjungos šalies piliečiai jie yra, būtų numatytos mažiau palankios sąlygos nei dabar. Mums šis klausimas yra esminis. Esame pasiryžę apginti pagrindines teises ir vertybes, kurios yra ES pagrindas.

Laiško autoriai:

Guy Verhofstadt, „Brexit“ iniciatyvinės grupės ir ALDE frakcijos pirmininkas
Manfred Weber, Europos liaudies partijos frakcijos pirmininkas
Gianni Pittella, Socialistų ir demokratų aljanso frakcijos pirmininkas
Gabriele Zimmer, GUE/NGL frakcijos pirmininkė
Ska Keller ir Phillippe Lamberts, Žaliųjų/ELA frakcijos pirmininkai
Elmar Brok, „Brexit“ iniciatyvinės grupės narys
Roberto Gualtieri, „Brexit“ iniciatyvinės grupės narys
Danuta Hübner, „Brexit“ iniciatyvinės grupės narė

DELFI.lt