aA
Vilniaus apygardos teismas turės dar kartą nagrinėti Kauno nusikaltėlių lyderio Henriko Daktaro prašymą dėl jo nusikalstamos veiklos perkvalifikavimo ir bausmės pripažinimo jau atlikta.
Tai antradienį nusprendė Lietuvos Apeliacinis teismas, išnagrinėjęs už turto prievartavimą ir poveikį liudytojui nuteisto H. Daktaro skundą.

Lietuvos Apeliacinis teismas antradienį kaip nepagrįstą panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria H. Daktaro prašymas dėl nusikalstamos veiklos perkvalifikavimo ir bausmės pripažinimo atlikta buvo atmestas.

Tai Apeliacinis teismas nusprendė suabejojęs H. Daktaro skundo nagrinėjimo Vilniaus apygardos teismo teisėjo nešališkumu.

Rugsėjo 3 dieną Vilniaus apygardos teisėjui Pavelui Frolovui pradedant nagrinėti H. Daktaro prašymą, posėdžio pradžioje jo advokatas Vytautas Sviderskis pareiškė nušalinimą teisėjui.

V. Sviderskis nušalinimą motyvavo tuo, kad P. Frolovas 1997 metais nagrinėjo H. Daktaro bylą, vėliau Aukščiausiojo Teismo pirmininkui siuntė prašymą, kad jis parašytų kasacinį teikimą, kad būtų paliktas galioti jo priimtas Vilniaus apygardos, o ne Apeliacinio teismo nuosprendis.

Kadangi Europos žmogaus teisių teismas pripažino H. Daktaro pareiškimą dėl pažeistų jo teisių ir įžvelgė teismų šališkumo požymių, advokatas P. Frolovo raštą įvertino kaip šališkumo požymį ir pareiškė nušalinimą.

Tačiau teisėjas P. Frolovas nenusišalino, teigdamas, kad kreipdamasis į Aukščiausiąjį Teismą jis išreiškė savo nuomonę ir nesutikdamas su Apeliaciniu teismu, o tai negali būti vertinama kaip suinteresuotumas.

Apeliacinio teismo antradienį paskelbta nutartis reiškia, kad teisėjas P. Frolovas vis dėlto turėjo nusišalinti nuo H. Daktaro skundo nagrinėjimo.

Apeliacinio teismo sprendimu, dabar nuteistojo skundą turės išnagrinėti kitas Vilniaus apygardos teismo teisėjas.

H. Daktaras, pravarde "Henytė", Vilniaus apygardos teismo prašo turto prievartavimą, dėl kurio jis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas, iš vienos Baudžiamojo kodekso (BK) dalies perkvalifikuoti į kitą, sutrumpinti jam nelaisvę ir pripažinti atlikus bausmę.

1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teismas H. Daktarą pripažino kaltu dėl turto prievartavimo ir poveikio liudytojui pagal tuo metu galiojusius įstatymus nuteisė jį kalėti pusaštuntų metų, skyrė 15 tūkst. litų baudą ir konfiskavo turtą.

H. Daktaras savo prašymą motyvavo, kad nuo tada, kai jis kali, pasikeitė įstatyme numatyta sankcija už turto prievartavimą, minimalaus pragyvenimo lygio (MGL) skaičiavimai , todėl jo veiklą iš vienos BK dalies reikia perkvalifikuoti į kitą.

Vilniaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje bausmę atliekantis H. Daktaras dalyvauti teismo posėdyje antradienį noro nepareiškė. Į posėdį buvo atvykusi jo žmona Ramutė su vaikais. Nuteistajam atstovavo advokatas V.Sviderskis.

H. Daktaras laikomas suimtas nuo 1996 metų vasario 3 dienos, kai buvo sulaikytas prevencine tvarka. Taigi, jis kali jau daugiau nei 4 metai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.