aA
Vyriausybė ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas valstybinių miškų valdymo reformą pradėjo nuo tyčiojimosi iš miškininkų bendruomenės. Visi urėdai ir 4000 urėdijų darbuotojų išvadinti korumpuota sistema, nesirūpinančiais valstybe, gamta, nesugebančiais dirbti ir pan.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas
© DELFI / Andrius Ufartas

Neabejoju, kad urėdijose yra daug neūkiškumo, pažeidimų ar net nusikaltimų. Bet tokio, visos bendruomenės puolimo ir juodinimo dar neteko nei matyti, nei girdėti. Liberalai visada pasisakė už valstybinių urėdijų tinklo reformą. 2015 ir 2016 metais buvome vienintelė Seimo frakcija, kuri vienbalsiai pasisakė prieš absurdišką 42 urėdijų skaičiaus įtvirtinimą įstatyme. To skaičiaus įrašymas atėmė teisę iš Vyriausybės reformuoti urėdijas ir visą atsakomybę už permetė Seimui.

Tad liberalai dar anksčiau už Sauliaus Skvernelio Vyriausybę pasisakė už miškų valdymo pertvarką. Tačiau Aplinkos ministerija, išsityčiojusi iš miškininkų, Seimui pasiūlė paprastą sprendimą – viena monopolistė valstybės įmonė vietoje 42 urėdijų. Paprašėme įrodyti, kad toks centralizavimas užtikrins didesnį skaidrumą ir efektyvesnį miškų valdymą. Jokios reakcijos. Paprašėme ministro pateikti reformos kaštų – naudos analizę. Nepateikė. Paprašėme paruošti alternatyvų variantą su 3, 5, 10 ar kitu urėdijų (įmonių) skaičiumi. Neparuošė.

Vyriausybė bei Seimo dauguma buvo įsitikinusi, kad Seime pakaks balsų tokiai „reformai“ priimti. Paaiškėjo, kad gali nepakakti, nors valstiečių dominuojama Seimo valdyba bei atskiri komitetai jau 3 kartus pažeidė Seimo Statutą, buldozeriu stumdami pusžalius savo projektus. Pamatę, kad daugelis Seimo narių nepritaria tiems projektams, pradėjo tų Seimo narių puolimą – neva jie turi naudos iš dabartinių urėdijų ar yra su jomis susiję vos ne nusikalstamais ryšiais.

Keista tokia kriminalinė Ramūno Karbauskio ir S. Skvernelio logika – jeigu nepritari jiems, reiškia esi nedoras. Dvarponiui ir policinės valstybės šalininkui turiu atsakyti – laisvas žmogus gali turėti savo nuomonę, net negalvodamas apie asmeninę naudą. Būtent tuo savo nepriklausomumu jis ir yra laisvas.

Liberalai visada buvo už tai, kad ne Seimas, o Vyriausybė vykdytų valstybinių miškų valdymo reformą bei urėdijų pertvarką. Bet kuo toliau, tuo labiau matosi, kad Vyriausybė vengia atsakomybės ir šią neapgalvotą reformą nori padaryti Seimo rankomis. Ne be reikalo birželio 28 d. R.Karbauskis sušuko: „miškų reforma bus egzaminas opozicijai“. Dieve mano, kokie kliedesiai... O valdančiosios partijos pirmininkas ir Ministras Pirmininkas dar atsako už ką nors šioje valstybėje ?
Tai tampa Seimo garbės reikalu. Vyriausybė privalo vykdyti reformas. Dangstymasis Seimu ar opozicija yra paprasčiausias atsakomybės vengimas. Toks pat, kaip svarstant Darbo kodeksą, dangstymasis Trišalės Tarybos sprendimais.

Matydamas tokius valstiečių slapukavimus ir atsakomybės vengimą dar kovo 16 d. pasiūliau Seimui paprastą Miškų įstatymo pataisą – išbraukti ties urėdijomis nurodytą skaičių „42“ ir tokiu būdu leisti Vyriausybei vykdyti savo pareigas. Juk būtent ji atsakinga už valstybės įmonių valdymą. Tačiau Seimas , daugiausiai valstiečių balsais, atmetė mano projektą. Tapo aišku, kad valdantieji atsakomybę už reformą nori primesti Seimui, nors tai nėra logiška.

Birželio 29 d. dar kartą bandžiau Seimui pateikti savo projektą, atveriantį kelią vykdyti reformą Vyriausybės rankomis. Deja, valstiečių balsais mano projekto net nebuvo leista pristatyti.
Akivaizdu, kad Seimo valstiečiai bei ši Vyriausybė tik pasiskelbė esą gilūs reformatoriai. O iš tikro jie nenori ir nemoka vykdyti reformų ir net bijo jų. Valdantieji tiesiog bando prisidengti visu Seimu, net rengdami kvailus „egzaminus“ opozicijai. Neišdegs...

Urėdijų pertvarką PRIVALO vykdyti Vyriausybė. Jei vengiate savo prievolės – skirstykitės.
Mano siūlymai buvo lyg atsarginis ratas girgždančiam valdančiųjų vežimui. Nenorite – nereikia. Kartu paaiškėjo, kad ne vežimas ar jo ratai yra problema. Problema yra buvę nartūs žirgai, kurie šiandien tampa panašūs į nuvargusius kuinus, tinginčius tempti reformų vežimą.