aA
JAV valstybės sekretorius Collinas Powellas gerai įvertino Lietuvos pasirengimą narystei NATO ir pasveikino sprendimą pasaulio žydų bendruomenei perduoti Lietuvos bibliotekose saugomas toras.
Adamkus Powell
© LR ambasada JAV
Tai C.Powellas sakė Vašingtone vykusiame susitikime su prezidentu Valdu Adamkumi. Nutraukęs atostogas Meksikoje, Lietuvos vadovas vienai dienai atvyko į Vašingtoną, kur Kongrese klausėsi metinio JAV prezidento pranešimo.

Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, susitikime su V.Adamkumi JAV valstybės sekretorius pakartojo JAV administracijos įsipareigojimą pradėti NATO plėtros procesą šių metų lapkričio mėnesį. Jis pabrėžė, kad Prahoje bus priimti istoriniai sprendimai, kurie, jo asmenine nuomone, apims daugiau nei keletą narystės NATO siekiančių šalių.

C.Powellas gerai įvertino Lietuvos pasirengimą NATO narystei. Jis informavo, kad pamatai būsimiems Prahos sprendimams bus pradėti ruošti Reikjavike vyksiančiame NATO valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime šių metų gegužės mėnesį.

Lietuva tikisi gauti kvietimą į NATO šių metų lapkritį Prahoje, kur vyks NATO viršūnių susitikimas.

C.Powellas sakė tikįs sėkminga NATO ir Rusijos partnerystės santykių plėtra, domėjosi Lietuvos santykių su Rusija patirtimi. JAV valstybės sekretorius pasveikino sprendimą perduoti Lietuvos žmonių pastangomis nacių ir sovietų okupacijos metais išsaugotas toras pasaulio žydų bendruomenei.

Trečiadienį Vilniuje Jeruzalės žydų bendrijai "Hechal Shlomo", kuri laikoma žydų religinio ir dvasinio paveldo centru, Vilniuje buvo perduotos 309 Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomos toros.

Nutarimą dėl torų Vyriausybė priėmė praėjusią savaitę, nusprendusi Lietuvoje saugomus žydų šventraščius perduoti vienai autoritetingai organizacijai, kuri atliks būtinus tyrimo ir restauravimo darbus ir vėliau suburs ekspertų komisiją.

C.Powellui pasidomėjus apie JAV bendrovės "Williams International" veiklą, prezidentasV.Adamkus pažymėjo, kad "Williams International" valdomos "Mažeikių naftos" bendrovės vadyba "yra tobulintina". Prezidentas išreiškė įsitikinimą, kad įmonės veikla bus pelninga tiek Lietuvai, tiek JAV investuotojams.

Prezidentas V.Adamkus ir sekretorius C.Powellas baigė susitikimą dalindamiesi įspūdžiais apie Lietuvos krepšinį ir lietuvių krepšininkų indėlį NBA.

C.Powellas priėmė kvietimą apsilankyti Lietuvoje.

Per vizitą Vašingtone V.Adamkus JAV prezidento George'o W.Busho kvietimu klausėsi jo metinio pranešimo Kongrese bei susitiko su JAV Atstovų rūmų pirmininku.

Garbės svečias prezidentas V.Adamkus sėdėjo JAV Atstovų rūmų pirmininko Denniso Hasterto ložėje, drauge su Vašingtono kardinolu Theodore'u McCarricku, Niujorko valstijos gubernatoriumi George'u Patakiu bei Niujorko miesto meru Michaelu Bloombergu.

Kongrese V.Adamkų priėmė Atstovų rūmų pirmininkas D.Hastertas. Susitikime taip pat dalyvavo Atstovų rūmų narys Johnas Shimkus bei Atstovų rūmų delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje vadovas Dougas Bereuteris.

Prezidentas V.Adamkus supažindino Kongreso narius su sausio 17 d. įvykusio susitikimo su JAV prezidentu G.W.Bushu rezultatais bei pristatė Lietuvos pažangą kelyje į NATO. D.Hastertas pabrėžė, kad JAV Kongrese Lietuva turi didelę paramą.

Iš Vašingtono V.Adamkus išskrido į Meksiką tęsti atostogų. Į Lietuvą jis turėtų grįžti vasario 13 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.