aA
Rusija ir Rytų Europa, praėjus dešimtmečiui po šaltojo karo, dar aktyviai šnipinėja Vokietijoje.
Apie tai sakė pirmadienį į pensiją išeinantis Vokietijos vidaus saugumo tarnybos vadovas.

"Esu laimingas, kad Rytų ir Vakarų konfrontacija baigėsi, tačiau šnipinėjimas ir atokvėpis politikoje yra du skirtingi dalykai", naujienų agentūrai "Reuters" sakė Peteris Frischas (Pėteris Frišas).

"Pavyzdžiui, Rusijai nepaprastai svarbu žinoti, ką galvoja kaimyninės šalys, ypač Vokietija. Palyginti skurdesnės šalys Rytuose ypač domisi ekonomine informacija ir pramonės projektais", sakė P. Frischas.

Pasak jo, dabartiniai agentai iš Rytų Europos naudoja tradicinius metodus, pavyzdžiui, sienų ar medžių plyšiuose įrengia "netikras laiškų dėžutes", kuriose palieka slaptą informaciją.

Jis taip pat pareiškė neabejojąs, kad "agentai Romeo" toliau bando suvilioti svarbių įmonių sekretores, kad galėtų gauti svarbią informaciją.

Vokietijos vidaus saugumo tarnyba, panaši į JAV federalinį tyrimų biurą (FTB), taip pat stebi kelias politines grupes, tokias kaip Demokratinio socializmo partija (DSP), kurią įkūrė Rytų Vokietijos komunistai, sakė P. Frischas.

Dar viena Vokietijos saugumo problema yra internetas, kur dešinieji radikalai gali veikti kaip niekada laisvai, sakė P. Frischas.

P. Frischą pakeis Heinzas Frommas (Haincas Fromas), kuris dešimtajame dešimtmetyje užėmė aukštus saugumo postus Heseno žemėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.