aA
Prezidentas Valdas Adamkus, nutraukęs savo atostogas, išvyko į Vašingtoną. Čia, Kongrese, jis klausėsi Jungtinių Amerikos Valstijų vadovo George’o W.Busho antradienį skaityto metinio pranešimo.
Global Economy
Atvykti pasiklausyti supervalstybės vadovo kalbos V.Adamkų pakvietė pats G.W.Bushas, kai prieš keletą dienų mūsų šalies vadovas su darbo vizitu lankėsi Vašingtone.

Beje, prieš savaitę suėjo lygiai metai, kai G.W.Bushas eina JAV vadovo pareigas. Tačiau metinių supervalstybės vadovas nešventė.

Visą savaitę, kaip pastebi BBC apžvalgininkas Vladimiras Kozlovskis, G.W.Bushas buvo susikoncentravęs ties metiniu pranešimu.

Šiuo metu Jungtinių Valstijų vadovo reitingas pasiekęs astronominę viršūnę - 83 proc.

Ir, kaip pastebi Vakarų žiniasklaida, sunku net patikėti, kad lygiai prieš metus Baltuosiuose rūmuose Billą Clintoną pakeitusį G.W.Bushą nemažai amerikiečių sutiko kaip “uzurpatorių”. Mat G.W.Bushas tapo Baltųjų rūmų šeimininku po varginančių rinkėjų balsų perskaičiavimų.

Labiausiai G.W.Busho reitingo augimui įtakos turėjo Prezidento laikysena per ir po rugsėjo 11-osios teroro akto. Netgi afro-amerikiečiai, kurie per pernykščius rinkimus už G.W.Bushą atidavė “niekingai mažą balsų skaičių”, aktyviai remia Prezidentą. Šiuo metu G.W.Busho populiarumas tarp afro-amerikiečių siekia 70 nuošimčių.

Pasak BBC nereikėjo būti “dideliu Nostradamusu”, kad nuspėtum, kam didžiausią dėmesį savo metiniame pranešime skirs supervalstybės vadovas. Žinoma, saugumui, kovai su terorizmu, gynybos reikalams. Kita tema - kaip pakelti smukančią ekonomiką.

Vis dėlto, kaip parodė prieš keletą savaičių žurnalo “Time” atlikta apklausa, dauguma respondentų nėra patenkinti, kad ūkio nuosmukis “nustumtas į antrą planą”. Trys ketvirtadaliai apklaustųjų teigė norį, kad JAV vadovas daugiau dėmesio skirtų ekonomikai. Ir tik 16 proc. respondentų teigė, kad G.W.Bushas didžiausią dėmesį turįs skirti kovai su terorizmu, saugumui, karybos reikalams.

Pagaliau respublikonams pakenkė ir energetikos giganto “Enron” bankrotas.

Taigi, pastebi BBC, vargu ar G.W.Bushas gali ramiai džiaugtis svaiginamu savo populiarumu. Čia pat BBC primena faktą apie tai, kaip G.W.Busho tėvas G.Bushas pralaimėjo B.Clintonui.

1991 m. po Kuveito išlaisvinimo operacijos G.Busho vyresniojo reitingas taip pat buvo svaiginamai aukštas, kaip dabar jo sūnaus. Tačiau jau kitų metų lapkritį šis bagažas sumenko ir - G.Bushą vyresnįjį “iš balno išmušė” B.Clintonas.

Tai, pasak Vakarų žiniasklaidos, aiškintina tuo, kad G.Bushas vyresnysis užmigo “ant reitingų laurų”, permažai dėmesio skyrė ekonomikai ir vidaus politikai.

Beje, per B.Clintono valdymo metus JAV ūkis buvo pasiekęs išties stulbinamą augimą.