aA
Šią savaitę pradėjus veikti Didžiosios Britanijos vyriausybės patvirtintoms naujosioms imigracijos taisyklėms, daliai lietuvių nebereikės rizikuoti sveikata, nervais bei savigarba, norint padoriai užsidirbti ir įsikurti Londone.
Oro uostas
© ELTA
Šios imigracijos taisyklės panašios į žaliosios kortelės ar taškų sistemas JAV, Kanadoje bei kitose Vakarų valstybėse.

Londono tikslas - prisivilioti kuo daugiau aukštos klasės specialistų arba tų profesijų atstovų, kurių labai trūksta Jungtinės Karalystės darbo rinkoje, praneša "Lietuvos rytas".

Per kelerius ateinančius metus tikimasi prisivilioti apie 350 tūkstančių užsieniečių. Ypač pageidaujami medicinos profesijų atstovai, pedagogai ir informacijos technologijų specialistai.

Potencialus darbuotojas turės surinkti mažiausiai 75 taškus, kad galėtų tikėtis legaliai įsidarbinti Didžiojoje Britanijoje.

Pavyzdžiui, Vakaruose galiojantis gydytojo diplomas iš karto suteikia kandidatui net 50 taškų. Bet kurios kitos aukštosios mokyklos magistro laipsnis įvertintas 25, o bakalauro - 15 taškų. Penkerių metų profesinio darbo stažas prideda dar 15 taškų.

Galimybių turės ir jokių aukštųjų mokyklų nebaigę, bet nemažas pajamas gaunantys žmonės: pusę milijono litų per metus uždirbantys migrantai gaus 35, o 900 tūkstančių litų - 50 taškų.

Leidimas gyventi ir dirbti iš pradžių galios 12 mėnesių. Per tą laiką asmuo pats turės susirasti darbdavį ar imtis privataus verslo Jungtinėje Karalystėje.

Jei pirmieji metai bus sėkmingi, leidimas bus pratęstas dar trejiems metams. Po to asmuo galės tapti nuolatiniu Didžiosios Britanijos gyventoju.

Galimybę visam laikui likti Didžiojoje Britanijoje įgis ir užsieniečiai studentai, besimokantys britų aukštosiose mokyklose. Vienintelė sąlyga: studentai negali pasilikti, jei mokslus Anglijoje rėmė jų šalies vyriausybinė institucija ar fondas.

Dar šiais metais Londonas planuoja laikinus leidimus suteikti ir mažiau išsilavinusiems, bet Jungtinėje Karalystėje paklausias profesijas turintiems migrantams - statybininkams, virėjams, restoranų ir viešbučių darbuotojams, sezoniniams žemės ūkio darbininkams. Bus įvesta kvotų sistema kiekvienai ūkio sričiai.

Didžiojoje Britanijoje nelegaliai įsidarbinti iki šiol buvo lengviau nei bet kurioje kitoje Vakarų Europos valstybėje, kadangi patys darbdaviai ignoruodavo įstatymus. Pagal naująjį įstatymą tokiems darbdaviams grės net 14 metų kalėjimo.

Londone yra daugiau kaip 15 tūkstančių lietuvių. Manoma, jog iš viso Jungtinės Karalystės šešėlinėje ekonomikoje dirba apie 500 tūkstančių nelegalų - atvažiavusių slaptai be dokumentų ar pusiau legaliai su turistų ir studentų vizomis, taip pat politinio prieglobsčio prašytojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.