aA
Lenkija šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje turės įvesti vizas Kaliningrado srities gyventojams. Tačiau, Lenkijos premjero patarėjo užsienio klausimais Tadeuszo Iwinskio nuomone, Lenkijai ir Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą (ES), rytiniame pasienyje neturėtų iškilti "nei geležinė, nei aksominė uždanga".
T.Iwinskis mano, kad reikia surasti tokį sprendimą, kuris neužkirstų kelio pasienio regionų bendradarbiavimui. Be to, Kaliningrado srities likimo klausimą turėtų svarstyti visos keturios suinteresuotos šalys - Lietuva, Lenkijos, Rusija ir ES.

Pasak T.Iwinskio, "Rusijai labai svarbu, kas laukia Kaliningrado srities, kai Lietuva ir Lenkija po 2004 metų integruosis į ES".

Komentuodamas po kelių savaičių Kaliningrade įvyksiantį Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos premjerų susitikimą, patarėjas sakė, jog "būtų gerai, kad tokiame dialoge ateityje dalyvautų ir ES atstovai, nes iki šiol Kaliningrado problemas svarsto tik ES ir Rusijos darbo grupė".

Jis taip pat pažymėjo, kad Lenkijos vyriausybė neplanuoja atidaryti tranzitinį koridorių, nes iki šiol niekas tokio pasiūlymo nepateikė.

Lenkų laikraštis "Zycie" rašo, jog Europos Komisija (EK) siūlo Kaliningrado srities gyventojams įvesti daugkartines vizas. Be to, Briuselis svarsto galimybę atidaryti ES konsulatus, kurie tas vizas išduotų greitai ir pigiai.

Pasak dienraščio, "Maskva visus šiuos pasiūlymus atmeta ir bando tiesiogiai susitarti su Lietuva ir Lenkija".

Briuseliui taip pat kelia nerimą Maskvos reikalavimas atidaryti nekontroliuojamus tranzito koridorius, nors tokius pasiūlymus Lietuva ir Lenkija jau seniai atmetė.

Pasak EK praėjusiais metais parengto raporto, ES Kaliningrado srities bijosi dėl to, kad dabar šis anklavas yra skurdo, užkrečiamų ligų ir organizuoto nusikalstamumo centras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.