aA
Politinio arba asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kurių kadencija baigiasi kartu su rinkimais, jau ieškosi darbo. Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos specialistai aiškinasi, kiek bus išeinančiųjų ir rezervuoja pastariesiems vietas. Vyriausybėje yra daugiau kaip 100, o Seime apie 290 politinio ir asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojų. Jiems naujos pareigos suteikiamos be konkurso.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Tuo tarpu kadenciją baigiantiems Seimo nariams numatytos išeitinės kompensacijos. Joms išmokėti rezervuota 2 mln. 299 tūkst. Lt, o premjerui bei keturiolikai ministrų - 180 tūkst. Lt.

“Vien tik Vilniuje esame rezervavę apie 20 vietų įvairiose valstybės tarnybos grandyse. Ir šitaip elgsimės iki po Seimo rinkimų bus patenkinti visų į mus besikreipusių padėti susirasti naują darbą valstybės tarnyboje norai.

Tiesa, aklai šito negalime laikytis, nes pagal savo išsilavinimą ir gebėjimus kadenciją baigiantys nevisi politinio ar asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai gali dirbti visose pareigose. Per ketvertą metų kai kurių kvalifikacija nebeatitinka keliamų reikalavimų. Statusas valstybės tarnyboje bus atkuriamas tik tiems buvusiems politinio ar asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojams, kurie anksčiau dirbo valstybės tarnyboje vadinamaisiais karjeros tarnautojais.

Vis dėlto statuso valstybės tarnyboje atkūrimas yra nemaža loterija, nes jau dabar prognozuojame, jog darbo galėsime pasiūlyti tik apie pusei visų besikreipiančių”, - sakė Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos vyr.specialistas Petras Sakalauskas.

Vyriausybė kanclerio pavaduotoja Zita Čeponytė taip pat priklauso vadinamajai politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų kategorijai.

“Aš pati nemanau, kad turėsiu problemų ieškodamasi naujo darbo. Tačiau manau, kad kai kuriems ministerijose bei Seime dirbantiems valstybės tarnautojams išties turėtų kilti nemažai problemų”, - sakė Z.Čeponytė.

“Lietuvos darbo birža rugpjūtį užregistavo 8 000 laisvų darbo vietų visoje šalyje. Daugiausia reikalaujama aukštos kvalifikacijos statybininkų, informatikų, buhalterių - auditorių. Tuo tarpu politikams bei jų buvusiems valdiniams neitin daug galėtume pasiūlyti darbo, nes valstybės tarnyboje pastaruoju metu neturime užregistravę nė vienos laisvos darbo vietos”, - sakė Lietuvos darbo biržos generalinio direktoriaus pavaduotoja Janina Gaižutytė.

Veidas