aA
Moldovos ministras pirmininkas Vasilijus Tarlevas mano, jog opozicija sąmoningai bando destabilizuoti padėtį šalyje. Antradienį interviu premjeras pažymėjo, kad jau trečią savaitę Kišiniove rengiamų protesto akcijų dalyviai "pasinaudojo sprendimu įvesti privalomą rusų kalbos dėstymą mokyklose kaip dingstimi ekonominei padėčiai destabilizuoti".
Nepaisant valdžios draudimų antradienį tūkstantinės protesto akcijos Kišiniovo centre tęsėsi. "Opozicija jaučia, jog žemė slysta iš po kojų, ir daro viską, kad destabilizuotų padėtį", - sakė V.Tarlevas.

Premjero nuomone, protesto akcijas reikia sieti vien su "rinkiminiais tikslais". Kai kuriuose licėjuose, kurių kolektyvai dalyvauja protesto akcijose, rusų kalba nuo antro kurso buvo pradėta dėstyti dar pernai rugsėjo 1-ąją, todėl dabartinius protestus "dėl mokyklų rusifikavimo" negalima laikyti pagrįstais, pabrėžė V.Tarlevas.

"Kad rusų kalba tėra dingstis padėčiai destabilizuoti, rodo ir tai, jog protestuotojai pastaruoju metu skanduoja ne apie kalbą, bet vien apie Moldovos susijungimą su Rumunija. Šie žmonės pasisako prieš Moldovos Respublikos valstybingumą", - įsitikinęs vyriausybės vadovas.

V.Tarlevo nuomone, "1991-1992 metų Padnestrės konfliktas taip pat yra analogiškų neapgalvotų ekstremistų veiksmų padarinys".

1990 metais Padnestrė, kur daugelis gyventojų yra rusai, paskelbė nepriklausomybę nuo Moldovos, o kitais metais kilo karas, per kurį žuvo 1 500 žmonių. 1992 metais į konfliktą įsitraukė rusų kariuomenė, siekusi išskirti kariaujančias puses.

Dabar nepripažintoje Padnestrės respublikoje yra dislokuoti Rusijos kariai, taip pat veikia Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos misija ir ieškoma konflikto sprendimo būdų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.