aA
Naujosios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai, deleguojami partijų, ketvirtadienį skiriami be Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo.
Vilius Semeška
Vilius Semeška
© Organizatorių archyvas

Nutarime dėl VRK sudėties neliko konservatorių į komisiją deleguoto Druskininkų politiko Viliaus Semeškos pavardės, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui (VVSK) teigiant, kad jis neatitinka įstatymo reikalavimų dėl darbo rinkimų komisijoje patirties.

VRK įstatyme numatytas reikalavimas, kad partijų deleguojami atstovai privalo turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir darbo rinkimų komisijose patirties.

Už nutarimo punktą dėl partijų atstovų VRK balsavo 80 Seimo narių, 23 buvo prieš ir aštuoni susilaikė. Vėliau slaptu balsavimu Seimas skirs prezidentės Dalios Grybauskaitės, teisingumo ministrės Mildos Vainiutės ir Teisininkų draugijos siūlomus VRK narius ir komisijos pirmininkę, kuria siūloma dabartinio pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į komisiją delegavo Jonę Valčiukienę, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – Valdemarą Urbaną, Socialdemokratų partija – Jūratę Lebedevienę, Liberalų sąjūdis – Maksimą Reznikovą, „Tvarka ir teisingumas“ – Donatą Laurinavičių. Konservatoriai į komisiją siūlė jau minėtą V. Semešką, kurį iš projekto dėl VRK sudėties išbraukė VVSK.

Konservatoriai sako, kad įstatymo nuostata dėl kandidatui keliamų reikalavimų turi būti traktuojama plačiau ir pakanka V.Semeškos patirties rinkimuose bei tarybos darbe, o valdančiuosius kaltina siekiant užkirsti kelią į komisiją kova su Druskininkų meru Ričardu Malinausku pagarsėjusiam konservatoriui.

„Jūs sugebėjote suinterpretuoti įstatymą, kaip jums paranku, kad šitas žmogus nebūtų neparinktas. Šiandien per seniūnų sueigą priėjęs vienas žmogus sako, jūs parinkite kitą žmogų, tada už jus balsuos. Aš suprantu, kad į tai ir lenkiama, toks visos šios komedijos tikslas – parinkite tą, už kurį valdantieji sutiks balsuoti. Mes žinom, kas yra V. Semeška, tai yra pagrindinis kovotojas prieš Druskininkų carą ir jo„zadanijas“. Paskutinius savo metus skyręs kovai su tuo, ką mes vadiname nomenklatūrine Lietuva“, – kalbėjo TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Kas galėtų paneigti, kaip yra sakęs man vienas artimas žmogus, kad Savivaldybių asociacijos prezidentas nepaskambino (VVSK vadovui) Povilui Urbšiui, nepaprašė pradėti kovos prieš Vilių, gal yra kokie nors susitarimai, pažadai ar dar mums kokie nežinomi dalykai, kodėl dabar su tokiu entuziazmu kovojama prieš vieną žmogų?“ – retoriškai klausė konservatorių vadovas.

P. Urbšys tuo tarpu konservatorius kaltino nesilaikant įstatymo reikalavimų. „Jūs norite pritaikyti dvigubus standartus ir įstatymą pritaikyti kaip rūbą. Kažkodėl visos partijos aiškiai suprato įstatymo reikalavimus, kad ta patirtis būtent susijusi su patirtimi rinkimų komisijose. Bet jūs (teikiate V. Semešką) aiškiai žinodami, kad šis žmogus neatitinka keliamų reikalavimų“, – tvirtino VVSK vadovas.

„Dabar kalbate apie tai, kad galbūt aš ir daugelis komiteto narių vykdo (Druskininkų mero) R. Malinausko „zadanijas“, kad į komisijos sudėtį neįtrauktų pagrindinio kovotojo prieš jį, gerbiamo V. Semeškos. Tai aš noriu paklausti jūsų, kieno „zadanijas“ vykdot jūs, nes jūsų sprendimas, kad jis patektų į VRK, suponuos, kad jis turės padėti savivaldybės tarybos mandatą“, – kalbėjo P. Urbšys.

Šiuo metu įstatymas nedraudžia savivaldybės tarybos nariui būti VRK nariu, tačiau valdančiųjų iniciatyva Seime svarstomos pataisos, kad tarybos nario mandatas su VRK nario pareigomis būtų nesuderinamas.

Į naująją VRK prezidentė D. Grybauskaitė siūlo skirti politologą Vincentą Vobolevičių ir žiniasklaidos atstovę Aistę Žilinskienę, teisingumo ministrė M.Vainiutė – teisininkus Darijų Beinoravičių ir Svetlaną Misevičienę, Teisininkų draugija – teisininkus Svajonę Šaltauskienę ir Joną Udrį.

VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento vadovo teikimu. Taip pat slaptu balsavimu tvirtinami VRK nariai, kuriuos deleguoja teisingumo ministras, prezidentas, Lietuvos teisininkų draugija. Savo atstovus į komisiją teikia ir daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos. Jei kandidatai atitinka įstatymo reikalavimus, Seimas negali jų atmesti.

Komitetas savo išvadoje dėl nutarimo išsakė abejonių ir dėl kito kandidato, Teisininkų draugijos teikiamo jau kelias kadencijas VRK dirbančio J. Udrio, nes jis yra konsultavęs bendrovę „Scytl“, dalyvavusią viešųjų pirkimų konkurse dėl VRK informacinės sistemos plėtros. J. Udris pažymi, kad ryšius su kompanija deklaravo, svarstant su ja susijusius klausimus, nusišalino, taip pat dėl jo privataus konsultavimo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija priekaištų neturėjo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.