aA
Lietuvos premjeras antradienį nedviprasmiškai paragino Europos Sąjungą skirti deramų lėšų Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, pabrėždamas, kad tai esminė sąlyga Lietuvai apsispręsti dėl jėgainės uždarymo.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė
© ELTA
Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, premjeras A.Brazauskas antradienį EK įgaliotiniui plėtrai Gunteriui Verheugenui išsiuntė laišką, kuriame išreiškiama Vyriausybės pozicija Ignalinos AE uždarymo klausimu.

Anot laiško, Vyriausybė yra įsitikinusi, jog galutinė Ignalinos AE uždarymo data turės būti suderinta su patikimu finansavimo planu ir šalies vidaus bei tarptautiniais įsipareigojimais.

"Todėl Vyriausybė siūlys Seimui, kad galutinis susitarimas tarp Lietuvos ir ES dėl Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimo datos ir sąlygų būtų deramai atspindėtas Lietuvos stojimo į ES sutartyje, kurioje abi pusės prisiimtų bendrus įsipareigojimus", - rašoma Vyriausybės vadovo laiške.

A.Brazauskas laiške pabrėžia, jog IAE uždarymo planų įvykdymas priklauso nuo uždarymo kaštus padengiančių finansinių šaltinių pritraukimo.

Anot pranešimo spaudai, elektrinės uždarymo kaštai apima jėgainės eksploatavimo nutraukimo ir išmontavimo, radioaktyvių atliekų tvarkymo kaštus, socialines-ekonomines pasekmes, energiją generuojančių pajėgumų pakeitimo išlaidas, poveikį aplinkai ir kitus kaštus.

"Lietuva minėtų kaštų padengimui ilgą laiką turės skirti papildomus asignavimus, kurie turėtų atsispindėti atskiroje Europos Sąjungos biudžeto eilutėje",- rašoma laiške.

Jame pabrėžiama, kad Ignalinos AE pirmojo bloko eksploatacijos nutraukimo finansavimo klausimas turi būti sprendžiamas kartu su visos jėgainės uždarymo finansavimo nustatymu. Techninis sprendimas šiais klausimais galėtų būti pasiektas jungtinėje Europos Komisijos ir Lietuvos vyriausybės energetikos darbo grupėje.

Ministras pirmininkas padėkojo G.Verheugenui už asmeninį dėmesį Ignalinos AE uždarymo klausimui ir pritarė pozicijai, kad jėgainės eksploatacijos nutraukimas yra visos ES reikalas.

Ignalinos AE veikiantys du sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai pasaulyje laikomi iš esmės nesaugiais, todėl ES ragina Lietuvą kuo greičiau apsispręsti dėl jėgainės antrojo bloko uždarymo ir nutraukti jo eksploataciją 2009 metais.

Nacionalinėje energetikos strategijoje yra numatyta I-ojo jėgainės bloką uždaryti iki 2005-ųjų, tam darbui tarptautiniai donorai jau skyrė daugiau nei 200 mln. eurų. Dėl II-ojo bloko likimo Lietuva iki šiol ketino apsispręsti 2004-aisiais, priimant naują nacionalinę energetikos strategiją.

Ignalinos jėgainė pagamina daugiau nei 70 proc. Lietuvos elektros energijos. Viena Lietuvai IAE uždarymas būtų per didelė finansinė našta, todėl šalis siekia užsitikrinti tarptautinių donorų paramą.

Tarptautiniai donorai IAE uždarymui jau skyrė daugiau kaip 200 mln. eurų (daugiau kaip 720 mln. litų), o Europos Komisija ir Lietuvos finansų ministerija neseniai pasirašė memorandumą dėl 50 mln. eurų (180 mln. litų) paramos IAE uždarymui.

Užsienio ekspertų nuomone, IAE uždarymas, išmontavimas ir radioaktyvių atliekų sutvarkymas gali kainuoti iki 10 milijardų litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.