aA
Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė už pasikėsinimą paleisti apyvarton didelį kiekį netikrų JAV dolerių ir didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimą ir platinimą 8 metus kalėti nuteisto vilniečio Olego Mikulevičiaus skundą. Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir kasacine tvarka neskundžiama.
Olegas Mikulevičius
© "Lietuvos žinios"
Su nusikalstamu susivienijimu "Vilniaus brigada" siejamas, anksčiau 2 kartus teistas O.Mikulevičius bausmę turės atlikti griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Teismo nuosprendžiu, konfiskuojama pusė jo turto. Į bausmės laiką nuteistajam bus įskaičiuotas nuo 1998 metų vasaros trukęs kardomasis kalinimas.

Jo bendrininkas, buvęs nusikalstamo susivienijimo "Vilniaus brigada" narys, 33 metų Viktoras Akmanavičius yra nuteistas pataisos darbais be realaus laisvės atėmimo ir dalies turto konfiskavimu.

Pernai balandžio 30 dieną nuosprendį šioje byloje paskelbęs Vilniaus apygardos teismas atsižvelgė į tai, kad V.Akmanavičius prisipažino padaręs nusikaltimą, padėjo pareigūnams jį išaiškinti, bet to, teisėsaugos pareigūnams padeda tirti kitus organizuotų nusikaltėlių įvykdytus nusikaltimus. Jį jau kelerius metus yra saugomas valstybės.

Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad 1998 metų balandžio 15 dieną kaltinamieji iš pradžių įslaptintam liudytojui "Vitoldui" kaip pavyzdžius už 400 litų pardavė dvi suklastotas 100 JAV dolerių vertės kupiūras. Iš tikrųjų "Vitoldas" buvo operatyvinis policijos darbuotojas.

Tuo tarpu V.Akmanavičius ir O.Mikulevičius manė, kad jis yra verslininkas vardu "Adamas" iš Lenkijos. Su juo buvo tartasi ir dėl 50 tūkst. netikrų dolerių pirkimo ir pardavimo sandėrio.

Policijos slaptas bendradarbis "Vitoldas", kuris veikė pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį, įgavo O.Mikulevičiaus ir V.Akmanavičiaus pasitikėjimą, ir vėliau jie jam pardavė narkotikų.

"Adamas" iš savo tariamų bendrininkų gautus pinigus ir narkotikus atiduodavo kolegoms - teisėsaugos pareigūnams.

"Vitoldui" buvo parduota šiek tiek daugiau nei 931 gramas kokaino, už kurį buvo sumokėta 149 tūkst. litų bei apie 314 gramų heroino, už kurį buvo sumokėta 72 tūkst. litų.

V.Akmanavičius perdavė beveik kilogramą kokaino, o O.Mikulevičius - heroiną.

Didžioji dauguma netikrų JAV dolerių ir narkotikų buvo perduodami individualios įmonės "Zėja" patalpose Vilniuje. Įtariamieji buvo sulaikyti 1998 metų liepą.

O.Mikulevičius teisme kaltas prisipažino iš dalies. Jis sakė, kad iš narkotikų pardavimo jis naudos neturėjo, visus iš "Vitoldo" gautus pinigus perduodavo tikriesiems narkotikų savininkams.

Surinkti įrodymams teisėsaugos pareigūnai paaukojo apie 200 tūkst. litų. Tokią sumą policijos slaptasis agentas V.Akmanavičiui ir O.Mikulevičiui sumokėjo už netikrus pinigus ir narkotikus.

Pareigūnai atsisakė civilinio ieškinio, nes jeigu bandytų jį prisiteisti, V.Akmanavičius prarastų laisvę, nes skirdami jam bausmę, teismai negalėtų taikyti lengvatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.