aA
Seimo nariai Andrius Kubilius ir Mantas Adomėnas siūlo pradėti iš naujo rengti universitetų pertvarkos planą.
Konservatoriai siūlo universitetų reformą rengti iš naujo
© DELFI / Andrius Ufartas

Savo įregistruotame pasiūlyme Seimo nutarimui „Dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano patvirtinimo“ jie siūlo stabdyti tolesnį nutarimo ir visos universitetų tinklo reformos svarstymą bei pradėti visą procesą iš naujo, reformos plano ir strategijos rengimą perkelti iš Vyriausybės į Seimą.

„Didžiausia universitetų reformos problema yra ne pats tos reformos turinys, bet procesas, kaip yra siekiama įgyvendinti reformą ir kaip ji svarstoma Seime. Apie turinį kalbėti tiesiog nebeįmanoma, nes nėra aišku, ką siūlo Vyriausybė, kokia yra ministrės ir valdančiosios daugumos pozicija. Todėl mes siūlome tiesiog perkelti tolesnį šios reformos rengimą į Seimą sudarant specialiąją komisiją šiam svarbiam klausimui svarstyti ir į tą komisiją įtraukti objektyviai nusiteikusius, asmeninių interesų reformos baigtimi neturinčius, patyrusius politikus“, – teigia Seimo narys A. Kubilius.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad Vyriausybės pateiktas Seimo nutarimas dėl universitetų reorganizavimo, diskusijų Seime metu yra tapęs dokumentu be aiškaus turinio, kurį priėmus liks visai neaišku, kuris universitetas jungsis su kuriuo, kaip bus įgyvendinamas jungimosi procesas, kaip jis bus valdomas ir kokiu kalendoriniu grafiku jis bus realizuojamas, kokio rezultato yra tikimasi iš konsolidacijos proceso.

„Negalime leisti, kad ši reforma, tokia svarbi Lietuvos ateities raidai, taptų lobistinių interesų įkaite Seime. Šios reformos laukėme dešimtmečius, ir negalime leisti, kad ją pražudytų trumpalaikiai dalies valdančiųjų interesai. Aukštųjų mokyklų ateitis negali būti sprendžiama pagal Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko bei Seimo Pirmininko asmenines simpatijas, antipatijas ar institucinius interesus. Net jei Premjeras bei švietimo ir mokslo ministrė dėl kažkokių paskatų linkę užsimerkti į tai, kad jų pasiūlyta reformos vizija Seime yra sudraskoma į skutus, mes negalime su tuo susitaikyti. Kokybiško aukštojo mokslo kūrimas yra bendrojo gėrio ir valstybės ateities klausimas, todėl sprendimo negalima atiduoti į rankas siaurai grupelei žmonių, jau parodžiusių valią žūtbūt priešintis pažangioms reformoms“, – sako vienas iš pasiūlymo iniciatorių Seimo narys M. Adomėnas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.