aA
Kabule antradienį pirmą kartą iškelta nauja Afganistano nacionalinė vėliava, kurią pasienio reikalų ministras Amanullah Zadranas apibūdino kaip "kankinių vėliavą" ir paragino šalį siekti nacionalinės vienybės.
Maždaug 100 Afganistano pareigūnų dalyvavo specialioje ceremonijoje, kurios metu įvyko malda ir buvo paaukota avis už būsimąjį šalies klestėjimą.

"Tai - Afganistano vėliava, tai - pasididžiavimo vėliava, tai - kankinių vėliava, tai - nacijos vėliava", - sakė A.Zadranas, kai virš jo ministerijos suplevėsavo naujoji vėliava.

Šioje vėliavoje grąžintos juoda, raudona ir žalia spalvos, kurios buvo numatytos pagal 1964 metų šalies Konstituciją. Tačiau joje dar pridurta šahada, švenčiausia musulmonų tikėjimo išpažinimo formulė: "la ilaha illa allah, Muhammad rasul allah" ("Nėra kito dievo, išskyrus Dievą, o Muhammadas yra Dievo pasiuntinys").

Per pastaruosius 23 metus, kai šalyje vyko nuolatiniai karai, kiekviena grupuotė bei vyriausybė savavališkai pasirinkdavo vėliavą.

Tuo tarpu antradienį pirmą kartą buvo iškelta vėliava, "simbolizuojanti visų Afganistano žmonių nacionalinę vienybę", - sakė ministras.

Kabule įvykusi ceremonija buvo pirmas šios vėliavos iškėlimas Afganistane. Tačiau tai jau antras šios vėliavos iškėlimas nuo praėjusio savaitgalio, kai laikinoji vyriausybė ją patvirtino.

Pirmadienį paskubomis susiūta naujoji vėliava buvo iškelta Vašingtone, kai laikinasis Afganistano vadovas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) aplankė čia esančią Afganistano ambasadą.

Pasienio reikalų ministerijos atstovas Abdul Wakilas Omari (Abdul Vakilas Omaris) pareiškė, jog trys vėliavos spalvos simbolizuoja skirtingus šalies istorijos puslapius.

Juoda spalva simbolizuoja XIX amžiaus epochą, kai Afganistanas buvo okupuotas ir neturėjo nepriklausomybės. Raudona simbolizuoja kovą už nepriklausomybę, o žalia - laimėtą nepriklausomybę, sakė atstovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.