aA
Lietuvos pajūryje antradienį siautėja audra, o po pietų laukiama net uraganinių vėjo gūsių. Audringas vėjas Klaipėdoje pūtė per naktį, todėl sutriko jūrų uosto darbas. Visą dieną nedirbs bendrovės "Smiltynės perkėla" keltai, keliantys į Kuršių neriją ir atgal.
Jūra
Keltai kels tik ypatingais atvejais ir tik su vilkikų palyda.

Antradienį ryte vėjo gūsiai siekė iki 30 m/s, po pietų pietvakarių-vakarų krypties vėjas dar labiau sustiprės ir sieks 18 - 23 m/s, o gūsiais - net iki 32 m/s ir pasieks beveik uraganinį greitį.

Pasiekęs 33 m/s greitį, vėjas vadinamas uraganiniu.

Tikimasi, kad antradienio vakarą vėjas susilpnės.

Kol kas specialiosios tarnybos negavo pranešimų apie su audra susijusius nelaimingus atsitikimus.

Sustiprėjęs vėjas stabdo Kuršių marių vandens ištekėjimą į jūrą ir dėl to uosto akvatorijoje ir Danės upėje kyla vandens lygis. Jei toliau Danės tvins, ji, išsiliejusi, gali apsemti Klaipėdos senamiestį.

Baimindamiesi, kad Danės upė gali išsilieti iš krantų, nemažai Klaipėdos senamiesčio gyventojų šiąnakt nenakvojo namuose.

Pasak uosto kapitono Viktoro Lukoševičiaus, uosto akvatorijoje dėl vėjo, bangų ir vandens srovių laivai patiria papildomas dinamines apkrovas, dėl kurių trūkinėja laivus prilaikantys lynai. Šis reiškinys vadinamas traukūnu. Jis laukiamas ir antradienį.

V.Lukoševičiaus teigimu, tik kraštutiniais atvejais laivai išplukdomi iš uosto ir statomi reide. Prasidėjus stipriam bangavimui, laivus prie krantinių laiko prispaudę vilkikai.

Apie artėjantį uraganinį vėją ir galimą laivų traukūną informuoti visų uoste esančių laivų kapitonai ir įgulos, krovos kompanijų dispečerinės, kurie bus sustiprinto budėjimo parengties.

Vilkikų bendrovės ir karinės jūrų perkėlos įspėtos, kad jų laivai būtų nuolatinės parengties ir esant reikalui bet kada suteiktų pagalbą. Uosto kapitono valdyba taip pat sustiprins budėjimą.

Pastarąjį kartą panašaus stiprumo vėjai Klaipėdoje siautėjo 1999-ųjų gruodį, kai pro pajūrį praūžė uraganas "Anatolijus", kurio greitis siekė iki 36 m/s.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.