aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas sakė, kad Jungtinės Valstijos padės apmokyti naująsias Afganistano karines pajėgas, bet afganistaniečių lyderiui Hamidui Karzai leido suprasti, kad neįpareigos JAV karių šioje centrinės Azijos valstybėje vykdyti kokią nors taikos palaikymo misiją.
G.W.Bush
G.W.Bush
Kalbėdamas po susitikimo Ovaliniame kabinete, kuriuo siekta pademonstruoti paramą H.Karzai laikinajai vyriausybei, G.W.Bushas sakė, kad JAV pajėgos reikalui esant galėtų padėti tarptautiniams taikdariams ir remti juos žvalgybine informacija bei logistika.

G.W.Bushas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos ir toliau liks įsipareigojusios dėl Afganistano, kurio žmonės 1989 metais pasibaigus sovietinei okupacijai pasijuto Vašingtono apleisti. JAV lyderis sakė, kad jo šalis padės apmokyti naująją Afganistano nacionalinę armiją ir policijos pajėgas, kad šalyje po 23 metus trukusių karų būtų galima atkurti stabilumą.

"Pirmininke Karzai, šiandien dar kartą patikinu jus, kad Jungtinės Valstijos ir toliau bus Afganistano žmonių draugas pasitinkant visus ateities iššūkius", - sakė G.W.Bushas Afganistano lyderiui, kuris dėvėjo savo tradicinę ėrenos kepurę ir laisvai krintantį žalios spalvos drabužį. Abu lyderiai kartu pasirodė Baltųjų rūmų rožyne.

Sprendimą apmokyti Afganistano karines pajėgas, kurios laikomos lemiamomis tvarkai šalyje palaikyti, G.W.Bushas pavadino reikšmingu JAV politikos Afganistano atžvilgiu pokyčiu. Iki šiol ilgą laiką Afganistane veikė daugybė vietos karo vadų.

"Padėsime sukurti ir apmokyti Afganistano nacionalines karines pajėgas, - sakė G.W.Bushas. - Abu nusprendėme, kad Afganistanas kaip įmanoma greičiau privalo sukurti savo karines pajėgas, o mes jam padėsime".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.