aA
Medikams susirūpinus, kad „bambalinis“ alus yra tapęs pagrindiniu kaimo gyventojų svaigalu ir vienintelė išeitis – jį branginti arba uždrausti. Tokiu alumi prekiaujančių provincijos parduotuvių darbuotojai pastebi, kad girtuoklėliai renkasi tai, nuo ko gali pigiausiai apsvaigti – jeigu nebus stipraus alaus, tai rinksis vyną, degtinę arba kaime vėl atgims pilstuko ir samagono taškai.
Parduotuvė Viktarinoje
Parduotuvė Viktarinoje
© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Kaime buvo 11 „taškų“

Pusiaukelėje tarp Druskininkų savivaldybės Leipalingio ir Lazdijų rajono Kapčiamiesčio miestelio įsikūrusiame Viktarinos kaime nuolat gyvena vos apie šimtą žmonių. Vienintelės kaimo parduotuvės šeimininkė Aldona jau 20 metų kasdien atvažiuoja čia iš Leipalingio, o jai talkina visi šeimos nariai. Prieš tai moteris irgi dirbo prekyboje, tik valdiškoje, matė Michailo Gorbačiovo laikų antialkoholinę kampaniją ir jos pasekmes.

„Kai prieš 20 metų atvažiavau dirbti į Viktariną, čia buvo 11 pilstuko, samagono ir kontrabandinių cigarečių taškų. Neliko nė vieno, bet ne policija išgaudė, o patys išnyko, kai atsirado galimybė krautuvėje laisvai ir nebrangiai nusipirkti gėrimų. Dabar, jei be proto pabrangins ar draus prekiauti, tai savo niekas nevarys, geriau legaliai atsiveš gėrimų iš Lenkijos ir perpardavinės kaimynams“, – sakė patyrusi prekybininkė.

Viktarinos parduotuvė dirba nuo 8 iki 18 valandos. Kitąmet, apribojus prekybos alkoholiu laiką, dirbs nuo 10 iki 19 val. Atsidaryti anksčiau ir atitverti gėrimus, kad ištroškęs pirkėjas nepasiimtų iš šaldytuvo alaus, pasak krautuvininkės, būtų sudėtinga.

„Jie jau žino, kad be aštuonių valandų niekas negaus, kaip graudžiai beprašytų, net jeigu sakytų, kad numirs va čia“, – pasakojo Aldona.

Ji suskaičiavo 5 tokius nuolatinius rytinius stipraus alaus pirkėjus. Prieš dešimtmetį jų buvo 15, bet, pasak parduotuvės šeimininkės, senukai išmirė, o jaunimas išvažiavo iš kaimo. Kaip neseniai jos paklausė į krautuvę užsukę prie Veisiejų regioninio parko ežerų važiavę turistai: „Penkios gyvos trobos, o kam tiek prekių reikia?“

Poilsiautojų vasarą užsuka nemažai, bet specialiai jiems ponia Aldona kitokių prekių neužsakinėja.

Populiariausias Viktarinos kaimo alus yra 7,5 laipsnių stiprumo „Gubernijos“ daryklos „Tautinis“, vietinėje parduotuvėje kainuojantis 1,35 euro už litrą. Po kovo mėnesį užklupusio pabrangimo alaus paklausa kaime nesumažėjo. Apie vietos gyventojų gėrimo įpročius parduotuvės šeimininkė sprendžia ne tik tiesiogiai matydama, ką jie perka, bet ir supirkdama užstatinę tarą.

„Jei nepriims dar žiauresnių įstatymų dėl alkoholio, tai pagal tuos, kurie buvo paskelbti, mes dar išgyvensime. Kadaise per vasarą suprekiaudavome už 100 000 eurų, o dabar, jeigu pasieksime 25 tūkst. eurų, tai mums užteks,“ – atviravo Aldona.

Už prekystalio – nuo 1977 metų

Kapčiamiesčio miestelyje dar neseniai buvo 4 parduotuvės, bet viena neseniai užsidarė. Dvi iš jų veikia centrinėje miestelio aikštėje, abipus paminklo 1831 m. sukilimo didvyrei Emilijai Pliaterytei. Arčiau bažnyčios įsikūrusioje Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėje, veikiančioje nuo 8 iki 20 val., pasikeisdamos dirba dvi pamainos po dvi pardavėjas.

Lietkoopsąjungos parduotuvė Kapčiamiestyje
Lietkoopsąjungos parduotuvė Kapčiamiestyje
© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Kapčiamiesčio Lietkoopsąjungos parduotuvės pardavėja Onutė viliasi, kad dėl alkoholio pardavimo laiko ribojimo parduotuvės darbo laikas nebus trumpinamas. Ji dar prisimena laikus, kai alkoholiu buvo prekiaujama nuo 11 valandos, o parduotuvė dirbo ilgiau, nes už prekystalio stovi nuo 1977 m.

„Jau dabar vynas kai pabrango, tai daugiausiai perka stiprų alų, pavyzdžiui, Baltarusijoje pagamintą „Gaspadorių“. Pigiausias stiprus alus kainuoja 1,19 euro už litrą, bet dabar to nėra, liko tik po 1,29 euro. Patys užstatinės taros nesuperkame, kapčiamiestiečiai ją veža priduoti į Veisiejus arba Leipalingį,“ – pasakojo pardavėja.

Jos teigimu, kaip nors išskirtinai pabranginus ar uždraudus „bambalinį“ alų, niekas dėl to gerti nenustos, tik persiorientuos į kitus gėrimus.

„Jau dabar pirkėjai pastebi, kad labiau už 2,35 euro kainuojantį spirituoto vyno butelį verta pirkti 200 gr. degtinės buteliuką, kuris kainuoja 2,30 euro. Poilsiautojai, važiuojantys prie ežerų, perka silpnesnį alų atsigerti, o ne prisigerti, ir į kainą ne taip kreipia dėmesį“, – sakė ponia Onutė.

Kaltina euro įvedimą

Kitapus aikštės – dar viena parduotuvė, priklausanti Vlado Varnelio įmonei „Banga“. Jos pardavėja smulkiai papasakoti apie savo patirtis, deja, neturėjo laiko, nes tuo pat metu teko priimti iš tiekėjų prekes, bet šį tą išklausinėti pavyko ir iš jos.

Kapčiamiesčio parduotuvė Veisiejų gatvėje
Kapčiamiesčio parduotuvė Veisiejų gatvėje
© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Dirba, kaip ir konkurentai, nuo 8 iki 20 val., o kaip bus kitąmet teks trumpinti parduotuvės darbo laiką.

„Tai neapsimoka, jeigu alkoholio neparduos, nes šiaip gi niekas neateina iš ryto. Jei nuo 8 atsidarysim ir neparduosim alaus, tai išūž galvą kaulydami, reikės psichiatro. Rytais alaus pas mus ateina apie 10 vietinių žmonių. Pigiausias 5 laipsnių „Gaspadorių“ alus, neskaitant depozito, šiandien kainuoja 90 centų, 7,5 laipsnių – 1,20 euro“, – vardijo pardavėja.

Trečią Kapčiamiesčio parduotuvę radau išvažinėdamas iš miestelio Veisiejų kryptimi. Jos darbo valandos – taip pat nuo 8 iki 20 val. O kaip bus nuo 2018 m., savininkai dar nusprendė. Pardavėja Elytė mano, kad galbūt bus prasminga įkurti atskirą alkoholinių gėrimų skyrių, kuris dirbtų nuo 10 val., o pati parduotuvė galėtų atsidaryti anksčiau. Iš pat ryto alaus čia ateina 3 nuolatiniai pirkėjai. Kovo mėnesį padidintos kainos jų įpročių nepakeitė.

Kapčiamiesčio parduotuvė "Banga"
Kapčiamiesčio parduotuvė "Banga"
© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Pardavėja išdėsto savitą teoriją, kad alkoholio paklausą padidino euro įvedimas.

„Jeigu kainos dar būtų litais, tai žmogus labiau suprastų, kad brangu, o kai įvedė eurą, skaičiai mažesni, tai perka ir nesusimąsto. O 5 litai už litrinį butelį, tai juk neatrodytų pigu“, – sakė ponia Elytė.

Pigiausio 5 laipsnių alaus litras čia kainuoja 1,35 euro, 7,5 laipsnių – 1,45 euro. Dar liko ir spirituoto „Pasagos“ vyno, čia kainuojančio 2,10 euro už 0,5 litro plastikinį butelį, mėgėjų.

„Kad jie čia kažką bando daryti, tai nematau, kad kas pasikeistų. Kas gėrė stiprų alų, tas jį ir gers toliau, kas vyną – taip pat“, – aiškino pardavėja.

Vasarą į šią parduotuvę užsuka ypatingai daug poilsiauti prie ežerų ir grybauti Kapčiamiesčio girioje išsiruošusių miestiečių, todėl jau dabar prekybos salės viduryje išrikiuoti ledų šaldytuvai, o lentynose atsirado brangesnių gėrimų, nealkoholinio alaus, šaltos kavos ir kitų vietos gyventojus nelabai dominančių prekių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.