aA
Iš tarnybinių telefonų parlamentarai ne tik skambina, bet ir užsako vadinamąsias pridėtinės vertės paslaugas, tokias kaip automobilio stovėjimas bei kitas, penktadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Telefonas
Telefonas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Vadovaujančias pareigas Seime einantiems parlamentarams apmokama tam tikra dalis išlaidų už telefoninius pokalbius: Seimo pirmininko pavaduotojai, frakcijų seniūnai, jų pavaduotojai, Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų pirmininkai ir jų pavaduotojai per mėnesį telefonu nemokamai gali kalbėti už 328 eurus. Kiek kuklesnis 164 eurų pokalbių limitas nustatytas kitų komitetų, komisijų pirmininkams, jų pavaduotojams, taip pat pakomitečių vadovams.

Kaip skelbia „Lietuvos rytas“, dalis politikams pokalbiams skirtų pinigų nukeliauja įvairioms kitoms mokamoms pramogoms, kurias galima užsisakyti telefonu: atsisiųsti orų prognozes ar asmeninius horoskopus, mokamų žaidimų, iškviesti taksi.

Seimo kanceliarijos „Lietuvos rytui“ pateiktais duomenimis, per pirmus tris 2017 metų mėnesius parlamentarų išlaidos, susijusios su tarnybinių telefonų naudojimu, siekė 16,4 tūkst. eurų. Iš šios sumos daugiau kaip 1,7 tūkst. eurų buvo skirta ne pokalbiams telefonu kompensuoti, kaip yra numatyta Seimo statute, bet vadinamosioms pridėtinės vertės mokesčiu neapmokestinamoms paslaugoms apmokėti.

„Ko gero, didžiausią išlaidų dalį sudaro rinkliavos už mokamose vietose statomus automobilius“, – paaiškino Seimo kanceliarijos atstovai. Patiems kanceliarijos darbuotojams, turintiems tarnybinius telefonus, išlaidos už tokias paslaugas išskaičiuojamos iš atlyginimo.

Mokamomis paslaugomis per pirmąjį šių metų ketvirtį bent kartą jau pasinaudojo 38 iš 80 kokias nors pareigas turintys parlamentarai iš visų frakcijų: ir senbuviai, ir naujokai. Dienraščio kalbinti parlamentarai tvirtino iš tarnybinio telefono mokėję už automobilio stovėjimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.