aA
Seimas linkęs leisti alkoholį įsigyti asmenims nuo 20 metų, t. y. asmenims iki 20 metų būtų draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti.
Alkoholį bus galima įsigyti ir vartoti nuo 20 metų
© Shutterstock nuotr.

Tokiai nuostatai pritarta ketvirtadienį Seime priimant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Tačiau tai ne galutinis balsavimas, nes Seimas turės dar balsuoti už viso įstatymo priėmimą.

Seimo narė liberalė Aušrinė Armonaitė siūlė leisti vartoti alkoholį nuo 18 metų, tačiau Seimas tam nepritarė. Už jos siūlymą balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 53, susilaikė 15 parlamentarų.

Seimo neįtikino parlamentarės argumentai, kad draudimas vartoti alkoholį nuo 18 metų rodo požiūrį į jauną žmogų, nepasitikėjimą juo. Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragino nesieti šitos priemonės su nepasitikėjimu žmonėmis. „Tai nėra susiję su nepasitikėjimu Lietuvos piliečiais, nereikia to sieti su tarnavimu kariuomenėje, santuokos galimybe“, - tvirtino A. Veryga.

Seimo narys „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis mano, kad Seimas uždeda nelogišką saugiklį, nes, pvz., Mažeikių gyventojai galės nuvažiuoti į Latviją ir įsigyti alkoholį.

Seimo nario liberalo Kęstučio Glavecko teigimu, toks teisinis reguliavimas reiškia, kad 18 metų jaunimas „turi visas teises, išskyrus galimybę išgerti alų“.

Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius mano, kad brandos amžių Lietuvoje reikės nukelti iki 20 metų ir keisti Civilinį kodeksą.

Ketvirtadienį Seimas ketina priimti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriose pasiūlytos naujos alkoholio prieinamumo mažinimo priemonės.

Kaip atrodys galutinis įstatymo variantas, kol kas neaišku, nes įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai yra įregistravę nemažai pasiūlymų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.