aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitą savaitę planuoja vykti valstybinio vizito į Estiją.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Domantas Pipas

Su Estijos vadovais prezidentė aptars dvišalius santykius, Baltijos valstybių saugumo, gynybos ir atgrasymo stiprinimą, regiono strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimą, aktualius Europos Sąjungai klausimus, pranešė Prezidentūra.

Anot pranešimo, Lietuva ir Estija susiduria su nenuspėjama Rusijos kaimynyste, patiria tiesioginę šios šalies konvencinę ir nekonvencinę grėsmę. Todėl abi valstybes sieja bendras siekis visomis išgalėmis stiprinti regiono karinį, energetinį, informacinį ir kibernetinį saugumą, veiksmingai įgyvendinti NATO atgrasymo ir gynybos priemones, sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europos tinklais, apsaugoti strateginę infrastruktūrą nuo kibernetinių išpuolių, užkirsti kelią skleidžiamam melui ir propagandai.

Vizito metu daug dėmesio bus skiriama inovacijų, pažangių komunikacijų ir skaitmeninių technologijų skatinimui. Lietuvos ir Estijos prezidentės atidarys „EuroDIG“ konferenciją, skirtą Europos dialogui e. vyriausybės ir e. valdymo tema. Pagal interneto ir e. technologijų plėtrą Lietuva ir Estija yra tarp pažangiausių pasaulio valstybių.

D.Grybauskaitė taip pat pagerbs žuvusiųjų už Estijos nepriklausomybę atminimą ir prie jiems skirto paminklo padės vainiką gėlių, aplankys Talino senamiestį ir Estijos jūrų muziejų, kuriame apžiūrės istorinę jūrų technikos ekspoziciją.

Šių metų antroje pusėje Estija perims pirmininkavimą ES Tarybai.

Lietuvos vadovė Estijoje lankysis birželio 5–6 dienomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.