aA
Nuo liepos turinčiame įsigalioti naujame Darbo kodekse nebus ne vienos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlomos nuostatos, jei joms nepritars Trišalė taryba, sako valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas
© DELFI / Andrius Ufartas

„Jeigu iki priėmimo stadijos jie (Trišalė taryba - BNS) pritars, tokiu atveju priėmimo stadijoje balsuosime už tuos tris pasiūlymus. Dabar balsuoti negalime, nes jiems dar Trišalė taryba nepritarė“, - antradienį prieš plenarinį Seimo posėdį pareiškė R.Karbausis.

Seime pradedamos svarstyti praėjusią savaitę baigtos su Trišale taryba derinti kodekso pataisos.

Tuo metu socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas sako, kad socialdemokratai balsuos už pataisas, nepaisant to, ar jos buvo apsvarstytos Trišalėje taryboje.

„Mes palaikysime visas savo registruotas pataisas, nepaisant to, ar jos buvo, ar nebuvo apsvarstytos Trišalėje taryboje, ar sulaukė, ar nesulaukė komiteto pritarimo. Mes laikomės principo, kad kodeksas turėtų būti socialiai teisingesnis. Kai kurie dalykai, pavyzdžiui, dėl streikų, dėl lokautų skelbimo, nepaisant to, jog nepritarė Trišalė taryba, mūsų frakcijos bus palaikoma“, - Seime žurnalistams sakė G.Paluckas.

„Valstiečiai“, kaip ir Trišalė taryba, siūlo kodekse kol kas nereglamentuoti susitarimų dėl nekonkuravimo ir palikti tai ateičiai. Socialinių reikalų ir darbo komitetas su tuo nesutinka ir siekia plačių nekonkuravimo sutarčių - leisti darbdaviams su darbuotojais sudaryti tokias sutartis ir darbo sutarties galiojimo laikotarpiu, o ne tik jai pasibaigus (bet ne ilgiau kaip dvejiems metams), kaip leistų naujasis Darbo kodeksas.

Komitetas nesutinka, kad būtų tenkinamas Trišalės tarybos siekis kol kas susiaurinti darbuotojų atstovų (profsąjungų ar darbo tarybos vadovų) apsaugą. Dabar kodekso projekte numatyta, kad jų be Valstybinės darbo inspekcijos žinios ir sutikimo nebūtų galima darbdavio iniciatyva atleisti ar bloginti jų darbo sąlygas, kol jie eina pareigas ir šešis mėnesius po jų kadencijos pabaigos. „Valstiečiai“ siūlo šio reikalavimo atsisakyti.

Komitetas taip pat nepritaria „valstiečių“ siekiui atšaukti kodekso nuostatas, numatančias, ko negalėtų daryti darbdavys, kai būtų priimtas sprendimas apie įmonės streiką. Kodekse numatyta, kad darbdaviui būtų draudžiama: priimti bet kokį vienašališką sprendimą visiškai arba iš dalies nutraukti įmonė darbą, trukdyti visiems ar paskiriems darbuotojams ateiti į darbovietas, atsisakyti suteikti darbuotojams darbą ar darbo įrankius, sudaryti kitas sąlygas ar priimti sprendimus, kurie gali sustabdyti visos įmonės ar atskirų jos grandžių darbą. Taip pat streiko metu darbdaviui kodeksas draus į streikuotojų vietas priimti naujus darbuotojus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.