aA
Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May ir leiboristų lyderis Jeremy Corbynas prieš birželį įvyksiančius visuotinius rinkimus pirmadienį atsakinėjo į klausimus tiesioginėje televizijos laidoje ir demonstravo skirtingus požiūrius į „Brexit“ derybas.
Theresa May ir Jeremy Corbynas
Theresa May ir Jeremy Corbynas
© DELFI montažas / Scanpix

Iki pirmalaikių birželio 8-osios rinkimų likus 10-čiai dienų, abiem varžovams atskirai buvo pateikti įvairūs visuomenės atstovų klausimai, o paskui juos klausinėjo žurnalistas veteranas Jeremy Paxmanas.

T. May atsisakė dalyvauti tiesioginiuose debatuose su J. Corbynu, kurio opozicinė partija pastarosiomis dienomis pagal populiarumą kažkiek prisivijo valdančiuosius konservatorius, nors vis dar nuo jų atsilieka.

J. Corbynas tvirtino, jog užtikrins susitarimą su Europos Sąjunga prieš Britanijos išstojimą iš bloko, o T. May sakė, kad yra „pasirengusi išeiti“ ir be sutarties.

„Geriau jokio susitarimo, negu blogas susitarimas“, – per „Sky News“ ir „Channel 4“ transliaciją „Battle for Number 10“ ne kartą sakė 60 metų ministrė pirmininkė.

„Turime būti pasirengę išeiti“, – tvirtino ji ir pažymėjo, kad kai kurie žmonės Europoje „kalba apie mūsų nubaudimą“.

68 metų J. Corbynas sakė, kad reikia gerbti pernai įvykusio „Brexit“ referendumo „realybę“, ir tvirtino: „Užtikrinsime, kad susitarimas būtų.“

„Nepradėsime derybų megafono diplomatija, grasindami Europai kažkokiu ofšoriniu mokesčių rojumi Europos krante“, – sakė jis, įgeldamas T. May dėl jos „Brexit“ traktuotės.

Abu kandidatai prieš referendumą oficialiai rėmė šalies pasilikimą Europos Sąjungoje, bet 52 proc. britų rinkėjų referendumo dieną pernai birželį nusprendė pasitraukti iš bloko.

Oficialios derybos dėl Britanijos išstojimo turi prasidėti birželio 19 dieną, praėjus 11 dienų po pirmalaikių visuotinių rinkimų.

T. May ES sutarties 50-ąjį straipsnį dėl išstojimo inicijavo kovo pabaigoje, taip pradėdama dvejus metus iki išstojimo truksiančias derybas.

Per pirmadienio laidą taip pat buvo daug kalbama apie saugumą – po sprogdintojo mirtininko atakos Mančesteryje prieš savaitę, kai žuvo 22 žmonės ir buvo trumpam sustabdytos politinės kampanijos.

Ministrės pirmininkės, kurią per klausimų ir atsakymų laidą auditorija kartkartėmis pertraukdavo, vienas policininkas paklausė apie „triuškinančius“ pareigūnų skaičiaus mažinimus per šešerius jos darbo vidaus reikalų sekretoriaus poste metus.

Premjerė atsakė, jog vyriausybė turėjo užtikrinti, kad Britanija „gyventų pagal savo išgales“, atsižvelgiant į konservatorių „paveldėtą“ ekonomikos padėtį.

Pasak jos, šiuo metu stengiamasi užtikrinti pakankamą kovos su terorizmu ir bendrą teisėsaugos finansavimą.

Tuo tarpu J. Corbyno buvo klausinėjama dėl prieštaringai vertinamų jo santykių su Airijos respublikonų armija (IRA) ir branduolinės atgrasymo priemonės.

Dėl jo respublikoniškos pozicijos taip pat buvo paklausta, ar jis panaikintų monarchiją.

„Šito nėra niekieno darbotvarkėje, šito tikrai nėra mano darbotvarkėje ir, žinot, labai maloniai pasišnekučiavau su karaliene“, – atsakė jis.

Nigelas Farage'as, buvęs Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis ir vienas „Brexit“ kampanijos lyderių, tviteryje netikėtai parašė, kad J. Corbynas per transliaciją pasirodė kaip „visiškai nuoširdus“, nors jis su juo ir nesutinka.

„Keturis kartus pakartojusi, (kad) „geriau jokio susitarimo, negu blogas susitarimas“, May laimės rinkimus. Bet ji yra vėtrungė, labai mažai kuo tikinti“, – pridūrė N. Farage'as.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.