aA
Po rinkimų visuomenė į naujai atėjusią valdžią žiūrėjo trejopai. Tie, kurie rėmė žaliąją bangą nuo pat pradžių, savo numylėtinius užkėlė ant pjedestalo, viešai bučiavo žemę, kuria ėjo Saulius su Ramūnu, ir visus tikino, kad kiekvienas žodis, krintantis jiems iš burnos, žemčiūgu pavirsta dar nenusileidęs.
Andrius Tapinas
Andrius Tapinas
© DELFI / Andrius Ufartas

Antri, kurie rinkimuose jautėsi pralaimėję, ironiškai šypsojosi ir buvo įsitikinę, kad jau šitiems „durneliams“ tai tikrai nieko nepavyks, o tauta eilinį kartą suklydo.

Ir buvo trečioji grupė, turbūt pati skaitlingiausia ir turbūt labiausiai prisidėjusi prie „valstiečių žaliųjų“ pergalės rinkimuose. Pavargę nuo politinės švytuoklės siūbavimo, netikintys konservatorių atsinaujinimu, atsikandę socdeminių zadanijų, nusivylę liberalais. Apskritai pirmą kartą atėję balsuoti ir pasirinkę naują, regis, švarią politinę jėgą, susivilioję „profesionalų vyriausybės“ pažadais.

Šitie žmonės buvo ir yra didžiulė jėga. Jie ne tik suteikė valstiečiams milžinišką pasitikėjimo kreditą, bet ir buvo pasiruošę labai daug ką atleisti – klaidas darbe ir deklaracijose, nepatyrimą, komunikacijos problemas, netgi nesuvokimą, ką veikia parlamentas ir kad ne parlamento darbas Skuode gaudyti bebrus, o ūdras paleisti. Arba – atvirkščiai.

Bet ar atleis jie „valstiečiams“ vieną didžiausių politikų nuodėmių – nepadorumą? O praėjusią savaitę naujoji valdžia galutinai įrodė, kad ji yra nepadori.

Šiandien yra alkoholis. Vakar buvo embrionai, tautiniai kostiumai, universitetų jungimas, žiniasklaidos pažabojimas ir dar N įvairiausių iniciatyvų, kurios tai trečiajai rinkėjų grupei tik įtvirtina labai nemalonią mintį – valstiečiai nežino, ką daro.
Andrius Tapinas

Ir jų buldozeriu stumiamos alkoholio ribojimo pataisos neturi su tuo nieko bendro. Na, priims jas tokias. Priims šiek tiek kitokias. Strateginio plano, visaapimančio kvietimo veikti vis tiek ten nėra. Nemokamuose festivaliuose silpnam alkoholiui bus atskiros zonos, nebus atskirų zonų, butelių negalėsite nešti rankose, o tik pakuotėje, galėsite nešti rankose. Koks skirtumas? Negi yra tikinčių, kad aptvarai ar nepermatomos pakuotės sumažins alkoholio vartojimo problemą, o ne tik suteiks progą jaunajam opozicijos feisbuko maestro Gabrieliui linguoti galvą: „Ak, ak, jaunimas garduose.“
Šiandien yra alkoholis. Vakar buvo embrionai, tautiniai kostiumai, universitetų jungimas, žiniasklaidos pažabojimas ir dar N įvairiausių iniciatyvų, kurios tai trečiajai rinkėjų grupei tik įtvirtina labai nemalonią mintį – „valstiečiai“ nežino, ką daro. Atleisk jiems, Viešpatie, už tai, neatleisk, čia jau Tamstos pasirinkimas, bet savo nežinojimą jie maskuoja labai nepadoriai.

Tas pats Aurelijus Veryga vienoje iš mano laidų pasakė labai puikią frazę atsakydamas į klausimą, o kas bus, jei šitos siūlomos alkoholio ribojimo priemonės nesuveiks?

Jie nežino, ką daro. Jie manipuliuoja faktais ir statistika. Ko verta vien to paties Aurelijaus Verygos pateikta lentelė apie ne ligoninėje mirusius nuo alkoholio kauniečius.

Aurelijaus Verygos pateikta lentelė apie ne ligoninėje mirusius nuo alkoholio kauniečius
Aurelijaus Verygos pateikta lentelė apie ne ligoninėje mirusius nuo alkoholio kauniečius

Labai rimta lentelė, kurią pateikia ne bet kas, o vienas iš keturiolikos ministrų. 49,7+18 jam yra lygu 100. Geltona lentelės dalis papuola į mėlynąją dalį, nes yra jos dalis, kadangi neįmanoma būti mirtinai girtam, bet neapsvaigusiam. Pagrindinis kovotojas su alkoholiu neskiria procentų nuo promilių. Diagrama klaidina, sąmoningai painiodama visus mirusius kauniečius su mirusiais ne ligoninėse, ir taip toliau.

Sveikatos apsaugos ministras leidžia sau viešai klaidinti visuomenę manipuliuodamas skaičiais, paprašytas šaltinio kalba apie „labai išsamius tyrimus“, o pagautas už rankos meluojant trina tą lentelę lauk, pamiršdamas, kad ją aprašė ir DELFI straipsnyje, o iš čia taip lengvai neištrinsi.
Andrius Tapinas

Sveikatos apsaugos ministras leidžia sau viešai klaidinti visuomenę manipuliuodamas skaičiais, paprašytas šaltinio kalba apie „labai išsamius tyrimus“, o pagautas už rankos meluojant trina tą lentelę lauk, pamiršdamas, kad ją aprašė ir DELFI straipsnyje, o iš čia taip lengvai neištrinsi.

Kam to reikia? Kam reikia tokių manipuliacijų, kam elgtis nepadoriai, kai absoliučiai didžioji visuomenės dalis sutinka su tuo, kad alkoholio vartojimas yra didžiulė problema ir prašo tik vieno – aiškaus strateginio plano su aiškiais tikslais. Ir čia galima pritarti ministrui, kad net nereikia kurti savo – pakanka paimti dešimt pagrindinių veiksmų, kuriuos iki 2020 metų mažinant alkoholio žalą siūlo imtis Europos Sąjunga.

1. Lyderystė, visuomenės sutelkimas ir įtraukimas. Lietuvoje matome absoliučiai atvirkštinį efektą.
2. Sveikatos apsaugos sistemos programos. Ar Lietuvoje apie tai kalbama?
3. Sveiko gyvenimo būdo skatinimas mokyklose, regioninėse bendruomenėse, viešojo švietimo kampanijos. Ar Lietuvoje apie tai kalbama, ar yra konkretūs kampanijų planai bent penkeriems metams į priekį? Jeigu yra, kodėl jie neviešinami per visas žiniasklaidos priemones?
4. Kova su girtais vairuotojais. Šitą punktą matome: aktyvūs policijos veiksmai, griežtinami įstatymai pamažu duoda rezultatų, bet tai – ne naujosios valdžios nuopelnai.
5. Alkoholio prieinamumo mažinimas. Gerai, šitas punktas yra įgyvendinamas ir stumiasi į priekį.
6. Alkoholio reklama. Visiškas jos uždraudimas irgi bus įdiegtas, tvarka.
7. Alkoholio kainų politika. Akcizai didinami, alkoholis brangsta, bet ES pabrėžia, kad kainų politika privalo būti išsamios strategijos dalis. Ar tai turime? Ne.
8. Negatyvių alkoholio pasekmių mažinimas. Vėlgi pakelkit rankas, kas matėte su tuo susijusią strategiją.
9. Nelegalaus alkoholio įtakos sveikatai mažinimas.
10. Stebėsena ir priežiūra, skaidrus ir aiškus duomenų pateikimas. Matydami, kaip manipuliuojama duomenimis, apie kažkokį skaidrumą galime net nesvajoti.

Grįžkim prie nepadorumo. Nepadoru yra Agnei Širinskienei registruoti salėje nesančius Seimo narius, o dar nepadoriau paskui aiškintis, kad čia – tik techninis klausimas.

Nepadoru yra keršyti žiniasklaidai registruojant vieną žodžio laisvę ribojančią pataisą po kitos. Nepadoru yra išvadinti visus tavo sprendimus kvestionuojančius žmones alkoholikais arba nupirktais alkoholio pramonės.

Nepadoru yra keršyti žiniasklaidai registruojant vieną žodžio laisvę ribojančią pataisą po kitos. Nepadoru yra išvadinti visus tavo sprendimus kvestionuojančius žmones alkoholikais arba nupirktais alkoholio pramonės.
Andrius Tapinas

Nepadoru yra premjerui kikenant žarstytis keistais sąmojais ir kartu pripažinti, kad ministerijų veikla stringa. O pasižiūrėjus į šituos skaičius šiaušiasi plaukai. Sveikatos apsaugos ministerija praėjus 3,5 metų nuo ES paramos etapo pradžios vis dar planuoja 88 proc. lėšų, dar trys gražuolės – po 70 proc. Mes nesugebame pakelti nuo žemės paskutiniųjų didžiųjų ES milijardų, o premjerui vis dar atrodo labai juokinga.

Nepadoru yra Seimo pirmininkui svaigti apie tai, kad „didėjanti emigracija yra susijusi su geresniu Statistikos departamento darbu“, kai pernai iš Lietuvos emigravo 30 000 žmonių, o šiemet per keturis mėnesius jau 23 000.

Nepadoru yra Seimo vadovams akivaizdžiai proteguoti savąsias Alma Mater ir net nepersistengti apsimetinėjant, kad čia viskas dėl bendrojo gėrio.

Mes nesugebame pakelti nuo žemės paskutiniųjų didžiųjų ES milijardų, o premjerui vis dar atrodo labai juokinga.
Andrius Tapinas

Tamsūs debesys telkiasi ir nuo Daukanto aikštės. Į naujosios valdžios darbą prezidentė reaguoja diplomatiškai, gal net pernelyg diplomatiškai, tačiau signalai užkulisiuose ir valstybės vadovės retorika išduoda, jog ji labai nusivylusi, kaip elgiasi ir kaip imituoja darbą šita koalicija. Jei šis nusivylimas atsispindės ir jos metiniame pranešime, trečiosios grupės parama „valstiečiams“ dar labiau susitrauks.

Dėl savo klaidų ir paklydimų valstiečiai dažniausiai teisinasi prasta komunikacija. Taip, šitos valdžios komunikacija yra absoliučiai tragiška. Netgi per praėjusią kadenciją socdemai mėgino kažkaip atsiskaitinėti visuomenei už nuveiktus darbus. Nevėkšliškai, neskaidriai, neprofesionaliai, bet mėgino. Šitiems ir tokio trapaus ryšio su visuomene nepavyksta užmegzti.

Nepadorumo po viešųjų ryšių skraiste nepaslėpsi. „Atėjome valdyti“ – sako jie.

Klystate, „valstiečiai žalieji“, ir jūsų reitingų kryptis tiksliai rodo jūsų paklydimus.

Jūs žadėjote ateiti tarnauti. Jūs turėjote ateiti tarnauti. Bet kipšiukas ant kairiojo peties kužda – jūs atėjote valdyti.

Tarnauti viešajam interesui jums gal ir būtų pavykę. Valdyti – jau dabar matome, kad tikrai ne.

Haiku

Valdžia padori
Juk plakatuos rinkimų
Nagų nematyt

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.