aA
Euro zona turėtų turėti savo atskirą parlamentą ir biudžetą, kad būtų sumažinta nelygybė tarp turtingesnių ir varginesnių zonos narių, potencialiai galinti sužlugdyti bloką, pirmadienį paskelbtame interviu sakė Europos Sąjungos ekonomikos reikalų komisaras Pierre‘as Moscovici.
P. Moscovici: euro zonai reikalingas bendras parlamentas ir biudžetas
© Reuters/Scanpix

„Būtina sukurti euro zonos biudžetą. Ir tai nebus įmanoma neįkūrus valiutų sąjungos parlamento, siekiant užtikrinti išlaidų demokratinę kontrolę“, – komisaras Pierre'as Moscovici sakė interviu Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“.

Euro zonos glaudesnė integracija „absoliučiai būtina, siekiant suvaldyti valiutų sąjungą sudarančių šalių ekonomikų divergenciją“, pridūrė jis.

„Jeigu toliau bus pasiturinti šiaurė ir sunkumų patiriantys pietūs, kažkuriuo metu tai baigsis Europos projekto atmetimu“, – perspėjo P. Moscovici.

Graikija, kurios skolos viršija 180 proc. bendrojo vidaus produkto, buvo beveik išstumta iš 19 narių turinčios bendrosios valiutos zonos, tačiau pasižadėjus imtis griežtų taupymo priemonių, jai buvo suteiktas pagalbos planas.

P. Moskovici „Rzeczpospolita“ sakė, kad euro zonos „parlamentui ir biudžetui taip pat reikėtų vykdomosios valdžios – euro zonos finansų ministro“.

Europos Komisija ruošiasi „pristatyti būsimos integracijos į euro zoną analizę“ ateinantį trečiadienį, po to bus konsultuojamasi su Bendrijos narėmis, sakė jis.

Kad šios P. Moskovici inicijuotos reformos įsigaliotų, joms dar turės pritarti ES šalys, turėsiančios pakeisti Bendrijos sutartis.

Tačiau Lenkija ir kitos jaunesnės ES narės iš Rytų Europos, vis dar nepriklausančios euro zonai, pareiškė, kad prieštaraus bet kokiems panašiems žingsniams.

Varšuva būgštauja būti palikta likimo valiai, jei vykstant „Brexit“ bus įgyvendinama ir „kelių greičių“ ES idėja, kurią remia didžiausios žemyninės Europos ekonomikos – Vokietija ir Prancūzija.

Visgi P. Moscovici sakė, kad „priežasties nerimauti nėra“; jis teigė, kad „atmeta dviejų greičių Europos idėją“, ir sakė, kad „Lenkija nėra antrarūšė“ ES narė.

„Esu įsitikinęs, kad galime tęsti integraciją tarp 27 (ES) narių, leisdami toms, kurios nori eiti pirmyn – kaip kad euro zonos narėms – įgyvendinti savo planus“, – pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.