aA
Didžiosios Britanijos saugumo tarnyba MI5 pradėjo tyrimą, kaip buvo stebimas Mančesterio sprogdintojas Salmanas Abedi, praneša BBC. Jo išpuolio dengtame stadione „Manchester Arena“ aukomis tapo 22 žmonės.
Britanijos saugumas aiškinasi, kodėl nebuvo užkirstas kelias išpuoliui Mančesteryje
© DELFI montažas / Scanpix

MI5 aiškinasi, kaip ji reagavo į įspėjimus, kad S. Abedi kelia potencialią grėsmę. Tarnyba parengs atskirą ataskaitą ministrams ir priežiūros institucijoms.

Jungtinės Karalystės vyriausybė pripažino, kad saugumo tarnyba nagrinėjo informaciją apie S. Abedį prieš jam įvykdant teroro aktą ir kad MI5 tris kartus buvo įspėta apie jo ekstremistines pažiūras.

Kaip anksčiau skelbė BBC, S. Abedi pažįstami dar prieš penkerius metus pranešė pareigūnams, kad jis pritaria ekstremizmui ir smurtui. Tai žurnalistams papasakojo socialinis darbuotojas musulmonas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Valdininkas iš Didžiosios Britanijos vyriausybės anksčiau pareiškė, kad S. Abedi buvo tarp tų, kuriais domėjosi MI5.

Sekmadienį Mančesteryje policija sulaikė dėl teroro akto dar vieną žmogų - 19 metų vyrą.

Iš viso dėl sprogimo Mančesteryje jau sulaikyta 14 žmonių, tarp jų - S. Abedi brolis.

Teroro aktas, kurį gegužės 22 d. dengtame stadione „Manchester Arena“ surengė S. Abedi, pareikalavo 22 žmonių gyvybių. Jis buvo trečias pagal aukų skaičių Didžiosios Britanijos istorijoje. Daugiau žmonių žuvo tik 2005 metų liepą per sprogimus Londono metropolitene - 52, ir per lėktuvo „Boeing 747“ katastrofą virš Lokerbio - orlaivyje susprogdinta bomba pareikalavo 270 gyvybių.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.