aA
Šri Lankoje smarkių musoninių liūčių sukeltų potvynių ir purvo nuošliaužų aukų padaugėjo iki 164, pirmadienį pranešė Nelaimių padarinių valdymo centras (NPVC).
Šri Lankoje musono aukų padaugėjo iki 164
© AFP/Scanpix

Penktadienį pliaupusios liūtys saloje sukėlė didžiausių per pastaruosius 14 metų potvynių ir privertė evakuotis beveik pusę milijono gyventojų pietiniame ir vakariniame regione.

NPVC nurodė, kad 104 žmonės tebelaikomi dingusiais, o dar 88 gydomi ligoninėse.

Policija pranešė, kad pirmadienį pietiniame Badegamos rajone gabendamas atsargų nuo potvynių nukentėjusiems žmonėms sudužo vienas karinių oro pajėgų transporto sraigtasparnis Mi-17.

„Sraigtasparnis rėžėsi į namą, bet, laimei, aukų nebuvo“, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė vienas vietos policijos pareigūnas.

Oro pajėgos pasiundė 12 orlaivių į pagalbos misijas – evakuoti įstrigusių kaimų gyventojų, taip pat nugabenti maisto ir kitų būtiniausių dalykų į stichijos nuniokotas teritorijas.

Vyriausybė nurodė, kad pagalbos operacijos buvo suintensyvintos savaitgalį, aprimus musoninėms liūtims.

Tačiau meteorologai perspėjo, kad pirmadienį ir antradienį liūtys gali vėl sustiprėti ir trukdyti pagalbos operacijoms.

Smarkiausiai paveiktuose Ratnapuros ir Kalutaros rajonuos potvynių vandenys jau slūgsta, bet pareigūnai sakė, kad valymo darbai gali trukti ištisas savaites.

Beveik 2 000 namų buvo sugriauti arba apgadinti.

Šri Lanka paprašė tarptautinės pagalbos. Indija savaitgalį pasiuntė į salą du atsargų prikrautus karinių jūrų pajėgų laivus.

Jungtinės Tautos nurodė skirsiančios vandens konteinerių, tablečių vandeniui dezinfekuoti ir brezentinių tentų. Pasaulio sveikatos organizacija suteiks stichijos paveiktose teritorijose dirbančias medikų komandas.

Pakistanas irgi tariasi su Kolombu, kokių atsargų galėtų atsiųsti. Islamabadas neseniai skyrė Šri Lankai 10 tūkst. tonų ryžių, kad padėtų nuo sausrų nukentėjusiems žmonėms.

Meteorologijos departamentas nurodė, kad pastarosios liūtys nutraukė užsitęsusią sausrą, kėlusią pavojų žemės ūkiui ir elektros energijos gamybai.

Šalį apėmę potvyniai buvo didžiausi nuo 2003 metų gegužės, kai per panašų smarkų musoną žuvo apie 250 žmonių ir buvo sugriauta 10 tūkst. namų, sakė pareigūnai.

Pernai per musoninių liūčių sukeltus potvynius ir žemės nuošliaužas Šri Lankoje žuvo daugiau kaip 100 žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.