aA
Dažniausiai lankydamiesi valstybinėse gydymo įstaigose žmonės tikisi gauti nemokamą medicininę pagalbą. Tačiau būna atvejų, kai už už suteiktas paslaugas visgi tenka susimokėti patiems.
Mokestis, kuris tave susiranda visur: kaip atidėti skolos mokėjimą?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tokiose situacijose dažniausiai atsiduria tie, kurie privalomojo sveikatos draudimo (PSD), garantuojančio nemokamą gydymą, įmokas turi mokėti savarankiškai, tačiau dėl tam tikrų priežasčių nėra to padarę.

Kada atsiranda prievolė PSD mokėti savarankiškai?

Savarankiškai privalomuoju sveikatos draudimu turi draustis tie asmenys, kurie niekur nedirba ir nėra užsiregistravę darbo biržoje, nėra deklaravę savo išvykimo iš šalies ilgesniam nei 6 mėn. laikotarpiui, nevykdo jokios ekonominės veiklos, dėl kurios yra skaičiuojamos PSD įmokos, nesimoko ir nėra drausti valstybės lėšomis.

Valstybės lėšomis draudžiami pensininkai, vaikai iki 18 metų, studentai, darbo biržoje registruoti bedarbiai ir kt. Paprasčiausias būdas pasitikrinti, ar asmuo yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu – užsukti į Valstybinės ligonių kasos (VLK) internetinę svetainę.

„Sodros“ specialistai informuoja, kad savarankiškai PSD įmokas mokantys asmenys iki paskutinės mėnesio dienos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas turi pervesti 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (t.y. 380 Eur) sudarančią įmoką. Šiuo metu ji siekia 34,2 Eur.

Kaip susidaro įsiskolinimas ir kaip tą skolą panaikinti?

Kaip skelbia „Sodra“, jei mokestiniai įsipareigojimai nėra vykdomi ir nors kelios PSD įmokos nebūna sumokėtos, VLK sveikatos priežiūros paslaugų nebeapmoka ir nemokamomis gydymo paslaugomis naudotis nebegalima.

Mokestis, kuris tave susiranda visur: kaip atidėti skolos mokėjimą?
© DELFI / Kiril Čachovskij

Tačiau tai dar ne viskas – įsiskolinimas „Sodrai“ kaipmat pradeda kauptis, o vėliau gali būti išieškomas iš skolininko banko sąskaitos. Ar asmuo nėra įsiskolinęs, galima pasitikrinti „Sodros“ internetinėje svetainėje.

Skolą panaikinti ir atstatyti draustumą galima tik padengiant visą iki einamojo mėnesio susidariusią sumą bei sumokant einamojo mėnesio įmoką. Vadinasi, vien sumokėjus susikaupusią skolą draustumas nebus atstatytas – būtina sumokėti ir einamojo mėnesio įmoką.

Jei asmuo šiuo metu gyvena ir dirba užsienyje, pateikęs dokumentus, įrodančius, kad visą tą laiką mokesčiai mokėti ten, išvengs PSD įmokų mokėjimo ir skolos kaupimosi.

Mokestis, kuris tave susiranda visur: kaip atidėti skolos mokėjimą?
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Tad esant kelių mėnesių įsiskolinimui ir, pavyzdžiui, prireikus apendikso šalinimo operacijos, teks arba skubiai padengti susidariusią skolą, arba už operaciją pakloti apie 650 Eur.

Kaip skelbia „Sodra“, šiuo metu PSD skolą už vieną ar daugiau mėnesių turi apie 257 tūkst. žmonių. Įsiskolinimas už visus 2016-uosius metus ir penkis šių metų mėnesius sudaro 565,2 Eur. Kiekvieną mėnesį prie šios sumos prisideda ir einamojo mėnesio įmokos – 34,2 Eur. Žmonių, įsiskolinimą sukaupusių už visą laikotarpį, yra daugiau nei trečdalis visų skolininkų – beveik 92 tūkst.

Kaip atidėti įmokų įsiskolinimo sumokėjimą?

„Sodra“ primena, kad su laikinais finansiniais sunkumais susidūrę asmenys gali kreiptis dėl skolos mokėjimo atidėjimo. Prašymą dėl įmokų įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo galima rasti internetinėje „Sodros“ svetainėje.

Kaip skelbia „Sodra“, susidariusios PSD skolos mokėjimas gali būti atidedamas ne ilgiau nei metams. Tad jei įmokų įsiskolinimas siekia iki 600 Eur, įmokų mokėjimas atidedamas iki 4 mėn., jei įsiskolinimas siekia nuo 600 iki 900 Eur – iki 6 mėn., jei įsiskolinimas yra 900–1200 Eur – atidedama iki 8 mėn., o skolai siekiant nuo 1200 iki 1500 EUR – mokėjimas gali būti atidėtas iki vienų metų.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad už atidėjimo laikotarpį skaičiuojamos finansų ministro nustatytos palūkanos, o nuo einamųjų įmokų mokėjimo nėra atleidžiama.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.