aA
Maždaug 1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija svarsto atidaryti ambasadą Lietuvoje, ketvirtadienį BNS pranešė Vilniuje viešintis šalies užsienio reikalų valstybės ministras Mobasharas Akbaras.
Indijos vėliava
Indijos vėliava
© Corbis

„Taip, iš tikrųjų apie tai svarstome. Tikimės, kad artimiausiu metu galėsime pranešti esminių naujienų“, - Užsienio reikalų ministerijoje sakė M.Akbaras.

Jis teigė kol kas negalintis atskleisti, kada diplomatinė atstovybė galėtų būti atidaryta.

„Nustatyti laiko limitą Vyriausybei reikia daugiau drąsos, negu aš jos turiu“, - juokavo vienas Indijos diplomatijos vadovų.

Valstybės ministras yra antras pagal rangą pareigūnas Indijos ministerijose, nusileidžiantis tik ministrui.

Šiuo metu Indijos ambasadorius Lietuvai reziduoja Varšuvoje.

Lietuvos ambasada Delyje veikia nuo 2008 metų.

Technologijos ir švietimas

Susitikime su Indijos pareigūnu dalyvavęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius džiaugėsi augančia tarpusavio prekyba ir sakė, jog Lietuva ir Indija siekia gilesnio bendradarbiavimo chemijos pramonės, tekstilės, lazerių gamybos, žemės ūkio srityse.

„Šitiek bendro turint mūsų istorijoje, šaknyse, būtų tiesiog nusikalstama to neišnaudoti“, - teigė ministras.

Vilnius ir Delis taip pat siekia gilesnių ryšių švietimo srityje. Šiuo metu Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja apie 800 Indijos studentų.

„Norėčiau pasinaudoti proga paminėti, kad Indija taip pat yra siekiančiųjų išsilavinimo kelionės tikslas. (...) Silicio slėnis yra pilnas (indų), „Microsoft“ šiandien vadovauja indas, visą gyvenimą studijavęs Indijoje. „Google“ taip pat yra daug indų. Jūs žinote tuos skambius vardus“, - sakė Indijos užsienio reikalų valstybės ministras.

Jis teigė, kad „durys bendradarbiavimui, kurios galbūt buvo pusiau atidarytos, dabar yra visiškai atvertos“.

„Mums daug reikia pastatyti daug tiltų ir mes esame pasiryžę tai padaryti srityse, kurias jūs paminėjote“, - sakė M.Akbaras Lietuvos ministrui.

Kova su terorizmu

Susitikimo metu Lietuvos ir Indijos ministrai taip pat aptarė terorizmo grėsmę.

Indijoje veikia dešimtys islamistinių grupuočių, Delio teigimu, atsakingų už šalyje vykstančias atakas. Kai kurias iš šių grupuočių Indija sieja su Pakistanu, su kuriuo turi teritorinių nesutarimų.

Kašmyro regionas buvo padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo britų kolonijinio valdymo pabaigos 1947 metais. Abi šalys pretenduoja į visą šio regiono teritoriją.

Gegužės pradžioje Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje per ataką prieš pinigus vežusį banko inkasatorių automobilį žuvo septyni žmonės, įskaitant penkis indų policininkus. Indijoje veikia ir hinduistų grupuočių, organizuojančių išpuolius prieš ten gyvenančius musulmonus.

„Mes abu tikime demokratija, mes tikime pliuralizmu, mes tikime humanizmu ir mes tikime, kad tikrieji bet kokios valstybės siekiai yra sukurti gerovę jos žmonėms, o gerovė yra neįmanoma be taikos. Šiuo metu didžiausią pavojų grėsmei kelia (...) terorizmas“, - sakė M.Akbaras.

„Per visą istoriją esminė taikos reikšmė buvo ta pati. Nuolatos keičiasi tik karo reikšmė. Šiandieninė karo versija yra blogis, pavadintas terorizmu, kuris siekia pasėti žmonių gyvenimuose baimę, kuris siekia destabilizuoti socialinę harmoniją“, - kalbėjo jis.

L.Linkevičius teigė susitikimo metu pabrėžęs Lietuvos solidarumą su Deliu.

„Indija tikrai turi visą mūsų palaikymą, ar tai būtų Jungtinėse Tautose, ar kitose organizacijose“, - kalbėjo Lietuvos ministras.

Lietuva dalyvauja amerikiečių vadovaujamoje koalicijoje kovai prieš daugiausiai Sirijoje ir Irake veikiančią grupuotę „Islamo valstybė“. Irake tarnauja šeši Lietuvos instruktoriai, apmokantys vietos pajėgas.

Ketvirtadienį NATO taip pat turėtų paskelbti apie prisijungimą prie šios koalicijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.