aA
Afganistano laikinasis lyderis Hamidas Karzai sekmadienį atvyko į Vašingtoną susitikti su JAV prezidentu George'u W.Bushu ir kreipėsi į Jungtinėse Valstijose gyvenančius afganistaniečius prašydamas padėti atstatyti karo nualintą jo šalį.
Karzai
H.Karzai, kuris su G.W.Bushu susitiks pirmadienį, JAV lyderiui tikriausiai pasakys, kad norėtų, jog amerikiečiai testū kampaniją Afganistane tęsiamą, kol bus sunaikinta "al-Qaeda".

Sekmadienį ryte atvykęs į Andrewso oro pajėgų bazę Vašingtono pašonėje H.Karzai su jį lydinčiais asmenimis iš karto nuvažiavo į vyriausybės svečių rezidenciją netoli Baltųjų rūmų.

Po pietų delegacija apsilankė Mustafos centre - afganistaniečių pastatytoje mečetėje Anandeile Virdžinijoje, kur susitiko su afganistaniečių bendruomene ir dalyvavo maldose.

Vakare H.Karzai kalbėjo Vašingtono Džordžtauno universitete ir paragino užsienyje gyvenančius afganistaniečius grįžti į tėvynę ir padėti ją atstatyti.

"Grįžkite į savo šalį ir mes jus mielai sutiksime", - sakė H.Karzai, o jo žodžius auditorija, kurios daugumą sudarė JAV gyvenantys afganistaniečiai, palydėjo audringais plojimais.

H.Karzai pažadėjo užsienio pilietybę turintiems afganams suteikti ir antrąją Afganistano pilietybę, kad jie galėtų lengviau prisidėti prie Afganistano atstatymo - tiek žiniomis ir įgūdžiais, tiek pinigais.

Interviu žurnalui "Newsweek" laikinasis Afganistano lyderis savo kelionę į Jungtines Valstijas pavadino simboline.

"Atvykstu į Jungtines Valstijas Niujorke padėti gėlių (Pasaulio prekybos centro) dangoraižių dvynių (vietoje) ir pasakyti Amerikos žmonėms, kad mes juos kuo nuoširdžiausiai užjaučiame. JAV jau padėjo mums paskelbdama, kad Afganistanui skirs 296 mln. JAV dolerių (daugiau kaip milijardą litų), todėl iš esmės tai jausmų kelionė", - sakė jis interviu, kuris bus išspausdintas vasario 4 dienos numeryje ir kurio ištraukos paskelbtos šeštadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.