aA
Ketvirtadienį Lietuvos ambasada JAV Vašingtone surengė Holokausto dienos – Yoma HaShoah minėjimo renginį, skirtą Japonijos Generalinio konsulo Kaune Čiune (Sempo) Sugiharos atminimui. Renginys organizuotas kartu su partneriais - JAV Valstybės departamentu, Japonijos ir Izraelio ambasadomis. Čiune Sempo Sugiharos 1940 m. liepos – rugpjūčio mėnesiais išduotų vizų dėka buvo išgelbėti 6000 žydų kilmės asmenų.
Lietuviai Vašingtone paminėjo Holokausto atminimo dieną
© Organizatorių nuotr.

„Šiandien mes prisimename drąsų iškilaus humanisto Čiune Sugihara, Yad Vašem pripažinto Pasaulio Tautų teisuoliu, žygdarbį. Noriu padėkoti Lietuvos, Japonijos ir Izraelio ambasadoms, dirbusioms su mumis ties šiuo renginiu pastaruosius du mėnesius. Kuomet Lietuvos ambasada kreipėsi į mano biurą su šia puikia idėja mes buvome apstulbinti Čiune Sugihara žygdarbio ir pajutome, kad tai puiki tema Valstybės departamento metiniam Holokausto minėjimo renginiui“, - sakė JAV Valstybės departamento Specialusis Pasiuntinys Holokausto klausimams Thomas Yazdgerdi.

Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas dėkodamas renginio partneriams ir pristatydamas garbės svečią Leo Melamed bei filmo apie Sugiharą režisierių Cellin Cluck pabrėžė, kad teisingas pasirinkimas kartais yra labai sudėtingas. „Čiunė Sugihara žodžiais „Darykime teisingą nes tai teisinga“ ir niekada nepamirškime Holokausto siaubų, tam, kad jie daugiau niekada nepasikartotų“ - sakė Lietuvos ambasadorius JAV.

Renginio metu atsiminimais dalinosi garbės svečias Leo Melamed, Čikagos akcijų biržos įkūrėjas, Litvakas, būdamas 7 metų išgelbėtas 1940 m. Kaune Sugiharos išduotos vizos Leo Melamed šeimai. Į renginį ponas Melamed atvyko iš Čikagos kartu su žmona Betty ir dukra Idelle.

„Tu tiesiog jauti kas yra teisinga. Visi turime tai viduje, tik kartais teisingas pasirinkimas reikalauja nepaprastos drąsos“ - sakė jis.

Renginį apibendrinęs JAV Valstybės sekretoriaus pavaduotojas ambasadorius Chacon teigė, kad gyvų liudininkų liudijimai apie jų išgyvenimus tokie kaip Leo Melamed ir drąsūs veiksmai, kaip kad Čiune Sugihara, mums primena apie Holokausto siaubus, bet taip pat įkvepia mokytis iš šių iškilių žmonių, ir tai suteikia ypatingą prasmę metiniam Holokausto dienos Yom Hashoah minėjimui Valstybės departamente“.

Renginio metu buvo parodytas 2015 m. Japonijos televizijos sukurtas filmas „Persona non Grata“, pasakojantis apie Čiune Sugihara žygdarbį. Į gausius renginio dalyvių klausimų atsakė filmo režisierius Cellin Gluck.

Tai pirmasis JAV Valstybės departamento metinis renginys, skirtas Holokausto atminimo dienai, rengiamas kartu su partneriais – Lietuvos, Japonijos ir Izraelio ambasadomis.

Tai taip vienas didesnių Valstybės departamento renginių 2017 m. kuriame dalyvavo gausus būrys garbių svečių, daugiau nei 200 Valstybės departamento darbuotojų.

DELFI.lt