aA
Viešai pristatyta nepanorusi būti 35-erių metų klaipėdietė į DELFI kreipėsi norėdama įspėti visuomenę dėl kelyje vis dar tykančių pavojų – šį trečiadienį prabangų automobilį vairavusi moteris kelyje stabdyta romų tautybės asmenų.
Kelias Klaipėda - Palanga. Asociatyvi nuotr.
Kelias Klaipėda - Palanga. Asociatyvi nuotr.
© DELFI / Paulius Sadauskas

„Tai man paliko labai nemalonų jausmą. Pagalvojau, jei esu tokia ne viena, gal vis dėlto kažkas vyksta pas mus nelabai gero? Jei policija negali susitvarkyti su tokiais dalykais... Tai pirma tokia mano patirtis“, – susijaudinusi kalbėjo pašnekovė.

Stabdyta išpuolant į važiuojamąją kelio dalį

Stabdoma romų tautybės asmens ji buvo prie Normantų kaimo, kelyje Klaipėda – Palanga, kuriuo važiavo trečiadienio rytą, apie 9:30 val. Moteris vairuoja 2015 m. laidos, E klasės „Mercedes-Benz“ automobilį.

„Keliu Klaipėda – Palanga važiuoju gana dažnai, maždaug 9 ar 9:30 val. rytais, kadangi lankau baseiną, esantį už Palangos. Galiu pasakyti, kad automobilių tuomet jame nebūna daug, daugelis važiuoja atvirkštiniu maršrutu“, – pasakojo klaipėdietė.

Tačiau aptariamą rytą jos dėmesį patraukė iš pradžių iš tolo mojęs, o vėliau į važiuojamąją dalį pradėjęs eiti jaunas vyras.

„Nemaloniausia, kad jis išėjo į gatvę, į važiuojamąją dalį, prieš mano automobilį. Ėjo ištiesęs rankas į šonus, buvo galima pagalvoti, kad gal pagalbos reikia. Iš pradžių mintis šovė, kad gal policija šioje vietoje stovi “, – pripažino pašnekovė.

Jos teigimu, iš toli nebuvo matyti nei kokios tautybės, nei kokio amžiaus tai asmuo. Įžvelgti pavyko tik, kad tai gana jaunas, tvarkingai apsirengęs vyras.

Automobilio viduje – dar vienas romas

„Buvau priversta šiek tiek stabdyti, galėjo juk ir eismo įvykis įvykti. Tačiau jis ir pats man artėjant ėmė trauktis, kviesti rankomis. Tai buvo jaunas, pakankamai stambus romas, gal net su kažkokiu švarku. Iš toli tikrai neatrodė atstumiančiai. Kiek spėjau pamatyti pravažiuodama, jo automobilyje sėdėjo maždaug 50 m. vyras, gal labai neobjektyvu, bet labai nemalonios išvaizdos, galiniai langai buvo tamsinti“, – pasakojo moteris.

Tai išvydusi ji pripažino krūptelėjusi ir vėl spūstelėjusi greičio pedalą. Laimė, džiaugėsi, vyrai nepuolė prie automobilio, jos nesivijo.

„Kai skaitau tekstus ar komentarus, man pačiai atrodo, kokie žmonės juokingi, negali kažko įsiminti. Tačiau dabar pati negaliu pasakyti, koks tai buvo automobilis, kokie valstybiniai numeriai. Tai buvo sekundės reikalas“, – tikino moteris.

Be to, pridūrė ji, Lietuva – rami šalis, pajūryje žmonės draugiški, linkę padėti vieni kitiems, todėl iš pradžių jai nebuvo kilę įtarimų, kad kažkas gali būti ne taip.

„Iš pat ryto saulėtą pavasario dieną...“, – nutęsė pašnekovė.

Pasakė, kad žmonės žinomi, neva kažką pardavinėja

Tačiau vis dėlto ji nusprendė paskambinti bendruoju pagalbos telefonu ir pranešti apie įtartinai besielgiančius asmenis.

„Paskambinau pagalbos telefonu, bet man tik pasakė: „Taip, mes žinome. Jie ten pardavinėja kažką, patruliai privažiuos“. Na, tai reiškia, kad negali susitvarkyti su šia situacija? Šioje gatvėje niekada anksčiau tokie dalykai nevyko“, – tikino ji, pridurdama, kad kartais į Palangą vyksta ir su šeima.

Moteris augina du vaikus, dirba mokslinį darbą.

Pašnekovė sakė suprantanti, kad žmonių negalima vertinti pagal išvaizdą ar tautybę – pati ji nėra lietuvė, tačiau baisu, pripažino, kad gali pasikartoti visuotinai nuskambėjusi Ievos Strazdauskaitės istorija, kai mergina užpulta kelyje ir žiauriai nužudyta, įtariama, dėl prabangaus automobilio romų tautybės asmenų.

„Manau, kad aš ne vienintelė. Gal buvo daugiau, bet žmonės vieni kitų neinformuoja? Juk tai labai pavojinga“, – stebėjosi pašnekovė.

Nesupranta, kas vyksta šalyje

Keista, pripažino ji, ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovų pozicija. Pašnekovė svarstė, kodėl neva kažką parduoti norėję romai stabdė būtent ją – vieną geru automobiliu važiavusią moterį.

„Ko jie iš manęs norėjo? Kodėl būtent man norėjo parduoti? Kas čia vyksta mūsų šalyje? Anksčiau tokių dalykų nebuvo, niekas mūsų gatvėse nestabdydavo. Nenoriu panikos skleisti, bet labai paveikė pastarieji įvykiai“, – pripažino moteris.

Pašnekovės teigimu, ir bendrai žvelgiant – romų nei Palangoje, nei Klaipėdoje niekada nebūdavo daug.

„Atgal važiavau po dviejų valandų, nieko toje vietoje nebuvo“, – sakė ji.

Dėl, įtariama, tų pačių asmenų sulaukta net kelių skambučių

Savo ruožtu BPC atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė DELFI patvirtino, kad aptariamos moters skambutis iš tiesų gautas balandžio 19 d., trečiadienį, 9 val. 35 min.

„Operatorė pranešimą priėmė, užregistravo ir informaciją perdavė Klaipėdos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Įvykis klasifikuotas kaip viešosios tvarkos pažeidimas.

Balandžio 18 d. buvo gauta net keletas skambučių apie Klaipėdos rajone tai vienur, tai kitur kelyje prekiaujančius du romų tautybės asmenis. Jų sulaikyti nepavyko – policijai nuvykus į pranešėjų nurodytą vietą, jie paprastai būna pasišalinę. Visi pranešimai panašūs, todėl greičiausiai kalbama apie tuos pačius asmenis“, – prielaidą kėlė ji.

Pranešimai dėl kelyje prekiaujančių romų nėra reti

V. Juozevičiūtės teigimu, pranešimai apie kelyje prekiaujančius romų tautybės asmenis nėra reti. Jų esą pasitaiko ne tik iš Klaipėdos, bet ir iš kitų rajonų. Tačiau ar padaugėjo pranešimų dėl grėsmių kelyje, kol kas sunku atsakyti, aiškino BPC atstovė.

Jos teigimu, tokio įvykio tipo policijos klasifikatoriuje nėra. Automobiliu persekiojantys asmenys priskiriami „įtartiniems asmenims“, stabdantys, blokuojantys automobilį – „nesaugiam vairavimui“, stabdantys pravažiuojančias mašinas ir prekiaujantys kelyje – „kitiems viešosios tvarkos pažeidimams“.

„Apibendrinant galima pasakyti, kad dėl romų tautybės asmenų skambinama buvo ir anksčiau. Jie stabdo ne tik kelyje, bet vaikšto po namus, automobilių stovėjimo aikšteles, greta prekybos centrų ir įkyriai siūlo pirkti įvairias prekes“, – aiškino V. Juozevičiūtė.

Dingo važiuodama iš Plungės į Vilnių

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21 val. gautas pranešimas, kad tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške. Vėliau rasti buvo ir jos asmeniniai daiktai, telefonas.

Deja, viskas baigėsi protu nesuvokiama tragedija. Daugybinius kūno sužalojimus patyrusi ir, įtariama, nuo smūgių kastuvu mirusi mergina rasta užkasta Kėdainių rajone.

Suimti 4 įtariamieji: nusikaltimo aplinkybės šiurpina

Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų, penktadienį, kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji – keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. 4 jų jau suimti, kitiems paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pirminiais duomenimis, nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, tikslas – automobilis. Pamatę autostrada važiuojančią vieną merginą už prabangaus automobilio vairo, įtariamieji imitavo eismo įvykį ir tokiu būdu sustabdę I. Strazdauskaitės vairuojamą „Audi A7“ ją pagrobė. Pagrobtą automobilį nusikaltėliai paliko miške prie Žeimių miestelio (Jonavos r.). Bylą tiriančių pareigūnų žiniomis, įtariamieji ketino jį pasiimti vėliau, bet nespėjo, nes mašiną greitai surado policija. Jie jau buvo sutarę, kad „Audi A7“ nugabens asmeniui, kuris ėmėsi automobilį parduoti.

Įtariama, kad šie asmenys gali būti padarę daugiau nusikaltimų (plėšimų ir vagysčių)

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.