aA
Parlamentarai deda tašką tarptautinį skandalą sukėlusio ir žydų bendruomenes visame pasaulyje papiktinusio įstatymo istorijoje. Seimas bendruoju sutarimu priėmė protokolinį sprendimą, kuriuo pritarė, kad iš Seimo priimamų įstatymų sąrašo būtų išbrauktas įstatymo projektas dėl 1941 m. birželio 23-iosios dienos Lietuvos Laikinosios vyriausybės deklaracijos pripažinimo valstybės teisės aktu.
Seimas
Seimas
© DELFI
Seimo kancleris Jurgis Razma pranešė Seimo nariams, jog pirmadienį minėtojo įstatymo teikėjas parlamentaras konservatorius Antanas Stasiškis kreipėsi į Seimo vadovybę ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), prašydamas išbraukti jo teiktą įstatymą.

NSGK panaikino savo išvadą pritarti įstatymo projekto pateikimui ir pasiūlė Seimo kancleriui išbraukti šį projektą iš Seimo priimamų teisės aktų sąrašo.

Plenariniame posėdyje J. Razma Seimo nariams pareiškė, jog jis yra pasirengęs tuoj pat išbraukti įstatymo projektą, tačiau Seimo statutas nenumato, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju.

Naudodamasis savo teise, posėdžio pirmininkas Arvydas Vidžiūnas pasiūlė Seimo nariams priimti protokolinį sprendimą, kuriuo būtų paremtas sprendimas išbraukti įstatymo projektą.

Praėjusią savaitę Seimas taip pat protokoliniu sprendimu sustabdė minėtojo įstatymo įsigaliojimą.

Dėl rugsėjo 12 dieną Seimo priimto įstatymo pasipiktinimą pareiškė Lietuvos ir užsienio žydų bendruomenės, o parlamentaras Emanuelis Zingeris sustabdė savo narystę Konservatorių frakcijoje.

1941 metų birželį, traukiantis sovietų kariuomenei ir artėjant nacių Vokietijos pajėgoms, Kaune buvo nužudyta kelios dešimtys žydų. Šis įvykis vertinamas kaip Lietuvos žydų naikinimo Antrajame pasauliniame kare pradžia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.