aA
Nuo praėjusio penktadienio sugriežtinta Europos Sąjungos išorės sienų kontrolė yra „nepriimtina“ ir turi būti pakeista, sekmadienį pareiškė Slovėnijos premjeras Miro Ceraras.
Slovėnijai nepriimtina sugriežtinta patikra prie ES sienų
© VSAT nuotr.

Naujos patikros procedūros, kurių tikslas – užkirsti kelią įtariamiems islamo kovotojams iš Irako ir Sirijos patekti į Europą, šį savaitgalį sukėlė chaosą prie Šengeno erdvės narės Slovėnijos sienos su šiai zonai nepriklausančia Kroatija.

Pasak Slovėnijos premjero, šeštadienį jis šį klausimą aptarė su Kroatijos vyriausybės vadovu Andrejumi Plenkovičiumi, ir jie abu „nutarė, kad tokia padėtis yra nepriimtina“.

„Slovėnija ir Kroatija pateiks pasiūlymų Europos Komisijai, kad šis reglamentas būtų kuo greičiau pakeistas,“ – sakė M.Ceraras.

Siekiant sustabdyti iš Irako ir Sirijos grįžtančius „užsienio kovotojus“, nuo penktadienio prie Šengeno erdvės išorės sienų įvesta privaloma sisteminė patikra.

Pradėjus taikyti nuodugnią patikrą, vos per kelias valandas prie pagrindinių Slovėnijos ir Kroatijos sienos kontrolės punktų susidarė automobilių ir autobusų eilės.

Kilęs chaosas papiktino daugelį poilsiautojų iš Austrijos, Vokietijos ir Šveicarijos, kuriems teko kelias valandas laukti eilėse, kad galėtų tęsti kelionę į Europos pietus leisti Velykų ar pavasario atostogas.

Penktadienio vakarą Slovėnijos policija nutraukė visų keleivių sisteminę patikrą ir toliau tikrino tik trečiųjų šalių piliečių dokumentus.

„Privalome užtikrinti saugumą Šengeno zonoje, bet negalime sukelti tiek daug negerų jausmų žmonėms ir pakenti savo ekonomikai,“ - sakė M.Ceraras.

Pasak jo, Slovėnijos pareigūnai „švelniau“ taikys naująjį režimą, kol padėtis pasienyje normalizuosis.

Slovėnija, kuri kontroliuoja 670 kilometrų išorinę ES sieną su Kroatija, buvo viena iš šalių, per kurią ėjo praėjusių metų kovą uždarytas vadinamasis Balkanų migrantų kelias.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.