aA
Daugiau kaip 102 vaikai yra tarp 314 žmonių, žuvusių per purvo nuošliaužą Pietų Kolumbijos Mokoa mieste, penktadienį paskelbė vyriausybė.
Žemės nuošliauža Kolumbijoje
Žemės nuošliauža Kolumbijoje
© AFP / Scanpix

Didžiulė purvo nuošliauža susidarė prieš savaitę, dėl smarkių liūčių patvinus trims upėms. Miestą užliejo purvo, akmenų ir nuolaužų srautas.

Naujausioje, penktadienį paskelbtoje ataskaitoje apie aukas Nacionalinis nelaimių rizikos valdymo skyrius nurodė, kad dar 332 žmonės buvo sužeisti, o mažiausiai 4 506 neteko namų.

Nacionalinis nelaimių rizikos valdymo skyrius taip pat gavo informaciją, kad 127 žmonės tebėra dingę. Tarp jų yra trys užsieniečiai: ispanas, vokietis ir ekvadorietis.

Mokoa, Putumajo departamento sostinėje, gyveno 70 tūkst. žmonių, kurių maždaug 45 tūkst. paveikė nelaimė, nurodo Raudonasis Kryžius.

Bandydama paspartinti atstatymą, vyriausybė Mokoa oficialiai paskelbė 30 dienų nepaprastąją ekonominę, socialinę ir ekologinę padėtį.

Tai sudarys sąlygas tiesiogiai gauti finansavimą atkūrimo projektams be formalių ilgiau trunkančių procedūrų.

Labiausiai nukentėjo skurdūs miesto rajonai, kuriuose gyveno žmonės, per penkis dešimtmečius trukusį Kolumbijos pilietinį karą priversti palikti savo namus kitose šalies vietose.

Pareigūnai aiškinasi, ar vietos ir regiono pareigūnai teisingai taikė statybų taisykles ir adekvačiai planavo stichines nelaimes.

Taip pat vyksta tyrimai mero, gubernatoriaus ir jų pirmtakų atžvilgiu, aiškinantis, ar jiems tenka kokia nors atsakomybė, pranešė Kolumbijos žiniasklaida.

Daug išgyvenusiųjų atsako į nelaimę turėjo imtis patys: jie rankomis valė purvą ieškodami artimųjų, patys kasė kapus ir gynė nuo plėšikų išlikusį turtą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.