aA
Baskų separatistų grupuotė ETA pradėjo anksčiau anonsuotą nusiginklavimo procesą pietinėje Prancūzijoje, informuoja BBC.
Baskų separatistų grupuotė ETA skelbia ilgalaikes paliaubas
Baskų separatistų grupuotė ETA skelbia ilgalaikes paliaubas
© AFP / Scanpix

AFP agentūrai aplinkos apsaugos aktyvistas baskas Txetx Etcheverry patvirtino, kad dalis ginklų jau sudėta, tačiau nepatikslino, kokie ir kiek ginklų perduota policijai, pabrėždamas, kad ši informacija yra konfidenciali.

ETA pareiškė esanti pasirengusi sudėti visus turimus ginklus ir sprogmenis.

BBC cituoja laišką, kuriame grupuotės nariai detaliai pasakoja apie būsimą savo nusiginklavimą: „Mes norime įspėti, kad taikos susitarimo priešininkai vis dar gali užblokuoti nusiginklavimo procesą“.

Balandžio 7 d. datuotame laiške sakoma, kad, „atidavusi visą savo ginkluotę (ginklus ir sprogmenis) baskų pilietinės visuomenės atstovams, ETA taps neginkluota organizacija“.

Bet toliau laiško autoriai įspėja, kad „procesas dar nesibaigė“ ir „nusiginklavimo diena ateis rytoj“.

„Mes norime įspėti, kad taikaus sureguliavimo priešai gali sužlugdyti šį procesą. Vienintelė reali sėkmės garantija - tūkstančiai žmonių, susirinksiančių rytoj Bajone (baskų komuna Prancūzijos pietvakariuose) paremti nusiginklavimo akcijos“, – sakoma laiške.

Penktadienio akcijoje iš tiesų dalyvavo nemažai dalyvių.

Tuo tarpu Madridas ir toliau išsako nepasitikėjimą vertindamas grupuotės ketinimus. Balandžio 7 d. Ispanijos vyriausybės atstovas Inigas Medesas de Vigas pareiškė, kad ETA nieko negaus iš tokios demokratinės valstybės kaip Ispanija, ir pareikalavo iš kovotojų ne tik nusiginkluoti, bet ir atskleisti visų ginkluotės surengtų išpuolių vykdytojus.

Baskų organizacija ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baskų šalis ir laisvė) stojo už baskų teritorijos, apimančios žemes Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose, nepriklausomybę. Grupuotė buvo įkurta 1959 metais. Per daugiau kaip 50 metų jos įvykdytų teroro aktų aukomis tapo daugiau kaip 800 žmonių, tūkstančiai buvo sužeisti. Nors ETA 2011 metais paskelbė nutraukianti ginkluotą kovą, ji taip ir nenusiginklavo. Ispanija atsisako vesti derybas su ginkluota grupuote.

ETA pastaraisiais metais patyrė didelių nuostolių dėl Ispanijos ir Prancūzijos policijos veiksmų ir gerokai susilpnėjo. Suimta šimtai grupuotės kovotojų, tarp jų - separatistų lyderiai, paimta daug ginklų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.