aA
Jungtinės Valstijos yra „nusivylusios, bet nenustebusios“ dėl Rusijos reakcijos į JAV raketų smūgį Šairato oro bazėje, esančioje vakarų Sirijoje, netoli Homso. Pasak Pentagono, toje bazėje buvo laikomi cheminiai ginklai ir sirų orlaiviai, informuoja BBC.
JAV pajėgos smogė Sirijai
JAV pajėgos smogė Sirijai
© Reuters / Scanpix

Per JAV ataką prieš Sirijos oro pajėgų bazę penktadienį žuvo bent šeši civiliai.

„Esu nusivylęs ta reakcija, – sakė JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas. – Ji rodo, kad šalis toliau remia Basharo al Assado režimą, o ypač – režimą, kurio metu vykdomos siaubingos atakos prieš savo tautiečius. Todėl tai labai nuvilia, bet, deja, tenka pasakyti, per daug nestebina“.

Maskva pažadėjo sustiprinti Sirijos karinių pajėgų oro gynybos sistemą. Be to, ji nutraukia karštąją (tiesioginę tarpvalstybinę telefono) liniją su JAV.

Per cheminio ginklo ataką Chan Šeichūne Sirijos šiaurės vakaruose, Idlibo sveikatos administracijos duomenimis, žuvo 89 civiliai, tarp jų – 33 vaikai ir 18 moterų. Sirija neigia naudojusi nervus paralyžiuojančias dujas.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley per neeilinį JT Saugumo Tarybos posėdį, surengtą aptarti amerikiečių raketų smūgius, pareiškė, kad JAV ėmėsi tokių veiksmų siekdama užtikrinti, kad Sirijos prezidentas B. al Asadas daugiau niekada nepanaudotų cheminio ginklo.

„Mes esame pasirengę daryti daugiau, bet tikimės, kad tai nebus būtina“, – sakė ji. – Mūsų gyvybiškai svarbiais nacionaliniais saugumo interesais yra svarbu užkirsti kelią cheminio ginklo plitimui ir naudojimui“.

N. Haley apkaltino Iraną ir Rusiją palaikant Sirijos vyriausybę, kai šioji vykdo nusikaltimus.

„B. Asado pozicijų stiprinimas veda link tolesnių žudynių“, – sakė ji.

Rusijos ambasadoriaus pavaduotojas Vladimiras Safronkovas pavadino JAV raketų smūgius „neteisėtais“. „Mes šią ataką vadiname skandalingu tarptautinės teisės pažeidimu ir agresijos aktu“, –sakė jis JT Saugumo Tarybos posėdyje.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pareiškė rengiantis tolesnes ekonomines sankcijas prieš Siriją.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.