aA
Serbijos sostinėje trečiadienį jau trečią dieną iš eilės vyko masiniai protestai prieš dabartinį premjerą Aleksandrą Vučičių, kuris savaitgalį buvo išrinktas naujuoju šalies prezidentu.
Protestai Serbijoje
Protestai Serbijoje
© AFP / Scanpix

Kelių tūkstančių serbų minioms žygiuojant Belgrado ir kitų šalies miestų gatvėmis, protestuotojai švilpė ir skandavo šūkius, nukreiptus prieš A.Vučičių. Jie taip pat nešėsi plakatus su užrašais „Šalin diktatūrą“ ir „Sustabdykime vyriausybės terorą“.

Protestuose daugiausiai dalyvauja jauni žmonės, išeiti į gatves susitarę per socialinius tinklus. Neaišku, kas organizuoja šias demonstracijas, nors vyriausybės pareigūnai tvirtina, kad už tai atsakingi jos politiniai oponentai.

Studentų organizacijos Belgrade ir šiauriniame Novi Sado mieste sako reikalaujančios, kad būtų pakeista valstybinės rinkimų komisijos sudėtis, valstybinės televizijos redaktoriai ir parlamento pirmininkas.

„Esu čia, nes manau, kad šioje šalyje nebėra demokratijos“, – sakė Belgrado proteste dalyvavęs Michaila Saranovičius.

„Manau, kad kažkas turi pasikeisti; esu čia, kad išreikščiau savo nepasitenkinimą esama padėtimi“, – sakė jis.

Studentai sakė, kad jei jų prašymai bus ignoruojami, jie reikalausiantys pirmalaikių parlamento rinkimų.

A.Vučičius didele persvara laimėjo sekmadienį vykusius prezidento rinkimus per pirmąjį jų turą. Proeuropietiškų pažiūrų premjeras A.Vučičius, kuris anksčiau buvo griežtas nacionalistas, yra kritikuojamas už autokratišką valdymą.

A.Vučičiaus vidaus reikalų ministras Neboiša Stefanovičius anksčiau trečiadienį sakė, kad gatvės protestai yra „labai politiški“. Jo nuomone, juos suorganizavo rinkimus pralaimėję opozicijos kandidatai.

Opozicija savo ruožtu teigia, kad rinkimuose būta daug šiurkščių pažeidimų, įskaitant žiniasklaidos tildymą, rinkėjų bauginimą ir papirkinėjimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.