aA
Rusijos kariškiai trečiadienį pareiškė, kad Sirijos vyriausybės aviacija ankstesnę dieną atakavo teroristų ginkluotės sandėlį šalia sukilėlių kontroliuojamo Chan Šeichūno miesto Idlibo provincijoje, o šis antskrydis gali būti susijęs su pranešimais apie numanomą ataką, esą nusinešusią dešimtis žmonių, tarp jų daug civilių, gyvybių.
Sirija
Sirija
© AFP / Scanpix

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas, remdamasis Maskvos vykdomos Sirijos oro erdvės stebėsenos duomenimis, sakė, kad antradienį nuo 11 val. 30 min. iki 12 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Damasko vyriausybės aviacija smogė dideliam ginkluotės sandėliui ir karinės technikos susitelkimo vietai Chan Šeichūno rytiniame pakraštyje.

„Šio sandėlio teritorijoje buvo dirbtuvės, kuriose gaminti sviediniai, pripildyti nuodingųjų medžiagų. Iš šio itin didelio arsenalo šaudmenys buvo gabenami kovotojams į Irako teritoriją“, – sakė I.Konašenkovas.

„Faktas, kad jie buvo naudojami teroristų, ne kartą buvo įrodytas tiek tarptautinių organizacijų, tiek šios šalies valstybės institucijų“, – sakoma atstovo pranešime.

Didesnę Idlibo provincijos dalį kontroliuoja sukilėlių aljansas, kuriam priklauso ir buvusi tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ atšaka „Fateh al Sham Front“.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) antradienį pranešė, kad mažiausiai 58 civiliai, tarp jų – 11 vaikų, žuvo numanomą cheminę ataką Chan Šeichūne. Įtariama, kad nuodingos dujos pasklido po Sirijos vyriausybės pajėgų aviacijos smūgio, nuo jų nukentėjo dar mažiausiai 160 žmonių.

Taip pat pranešta, kad buvo subombarduota miesto ligoninė, kurioje gydytos cheminės atakos aukos.

Sirijos kariuomenė griežtai paneigė įvykdžiusi cheminę ataką.

„Kariuomenės vadovybė kategoriškai neigia panaudojusi bet kokią cheminę ar nuodingą medžiagą šiandien Chan Šeichūne“, – rašoma antradienį paskelbtame valstybinės naujienų agentūros SANA pranešime.

Pasak I.Konašenkovo, filmuotoje medžiagoje matomi nuo įtariamos cheminės atakos nukentėjusiems žmonėms pasireiškė tokie patys simptomai, kaip per praeitų metų rudenį sukilėlių įvykdytą ataką šiaurės vakarinėje Alepo provincijoje, esą užfiksuotą Rusijos kariškių. Gynybos ministerijos atstovas sakė, kad tąsyk surinkti įrodymai ir grunto mėginiai buvo perduoti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura pareiškė, kad ataka Chan Šeichūne buvo įvykdyta iš oro paleistu cheminiu ginklu.

„Kaip mes supratome, tai buvo ataka cheminiu ginklu ir ji įvykdyta iš oro“, – antradienį žurnalistams Briuselyje sakė S.de Mistura.

JT Saugumo Taryba trečiadienį rinksis į skubiai šaukiamą posėdį apsvarstyti įtariamą cheminę ataką Sirijoje, pranešė JAV ambasadorė Nikki Haley.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.