aA
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas primygtinai paragino Europos sąjungininkes savo pačių labui daugiau investuoti į gynybą, praneša agentūra dpa.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas
© AP / Scanpix

„Kalbama ne apie tai, kad reikia patenkinti Jungtines Valstijas. Kalbama apie Europos saugumą", - pareiškė jis Vokietijos laikraščiui „Handelsblatt". Europa, pasak J. Stoltenbergo, yra daug arčiau krizių ir grėsmių nei JAV, „arčiau Rusijos, arčiau Sirijos ir Irako". Konfliktai Artimuosiuose Rytuose Europoje sukėlė didžiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo, pabrėžė Aljanso vadovas.

Kartu J. Stoltenbergas teigė esąs įsitikinęs, kad būsimos „Brexit" derybos nebus našta NATO. „Derybos tarp ES ir Didžiosios Britanijos yra milžiniškas iššūkis, kurio aš jokiu būdu nenuvertinu", - sakė jis laikraščiui. Tačiau neigiamų padarinių NATO jis nesitiki. „Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES nepakeis santykio su NATO", - kalbėjo J. Stoltenbergas.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May praėjusią savaitę pareiškė norinti apjungti prekybinius ir saugumo santykius „Brexit" derybose. Tai kitose ES valstybėse sukėlė griežtą kritiką.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.