aA
Antrasis pagal dydį Rusijos miestas Sankt Peterburgas antradienį gedi po numanomos mirtininko atakos metropolitene, per kurią žuvo 14 ir buvo sužeista dar dešimtys žmonių, o Kirgizija paskelbė, kad atsakingas yra sprogdintojas iš šios centrinės Azijos valstybės.
Žmonės gedi teroro akto Sankt Peterburge aukų
Žmonės gedi teroro akto Sankt Peterburge aukų
© AFP / Scanpix

Pirmąją iš trijų mieste paskelbtų gedulo dienų Rusijos vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo. Metropolitene, kuris vėl veikia, buvo įvestos sustiprintos saugumo priemonės.

Tačiau ataka smarkiai paveikė keleivius. „Visi metropolitene gali galvoti tik apie tai“, – eidama į vieną stočių sakė 45 metų Svetlana Golubeva.

Rusijos tyrimų komitetas sakė, kad vykdomas „teroro akto“ tyrimas, tačiau pridūrė ištirsiąs visas įmanomas pirmadienio popietės sprogimo priežastis.

Kirgizijos saugumo tarnybos antradienį paskelbė, kad išpuolį įvykdė mirtininkas sprogdintojas iš šios šalies Akbardžonas Džalilovas , gimęs 1995 metais Kirgizijos pietuose ir gavęs Rusijos pilietybę.

„Jis yra Rusijos pilietis“, – Biškeke naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Rachatas Sulaimanovas, kuris pridūrė, kad Kirgizijos saugumo tarnybos „palaiko kontaktus su Rusijos saugumo tarnybomis“.

Rusijos pareigūnai dar nekomentavo sprogdintojo tapatybės.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už sprogdinimą Sankt Peterburgo metropolitene. Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) anksčiau yra raginusi rengti išpuolius Rusijoje, nes Maskva prisideda prie karinės intervencijos Sirijoje ir kovoja su džihadistais.

Nacionalinės televizijos reportaže buvo matyti išplėštos traukinio vagono durys ir ant stoties platformos gulintys kruvini lavonai.

Sprogimas įvyko traukiniui esant tarp svarbių stočių „Technologijų institutas“ (Technologičeskij institut) ir „Šieno aikštė“ (Sennaja ploščad).

Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova antradienį pranešė, kad sprogdinimo aukų padaugėjo iki 14.

Per televizijos transliuotą spaudos konferenciją V.Skvorcova sakė, kad 11 žmonių žuvo atakos vietoje, vienas – greitosios pagalbos automobilyje, o dar du – ligoninėje.

Dar 49 sužeisti žmonės tebėra hospitalizuoti, nurodė ministrė.

Prezidentas Vladimiras Putinas, buvęs Sankt Peterburge, kur savo rezidencijoje Strelnoje dalyvavo susitikime, pirmadienį pareiškė užuojautą sužeistiesiems bei žuvusiųjų artimiesiems. Vėliau jis padėjo raudonų gėlių puokštę prie įėjimo į stotį „Technologijos institutas“, kur žmonės įrengė improvizuotą memorialą.

„Dabar bijosiu važiuoti metropolitenu“, – sakė 30 metų Marija Iljina, stovėjusi šalia stoties, kur žmonės dėjo gėles aukoms atminti.

„Anksčiau manėme, kad iki Sankt Peterburgo tai neateis – o dabar mūsų miestas pavojuje“, – sakė ji.

„Barbariškas aktas“

Sprogimas nugriaudėjo traukiniui esant tarp stočių „Technologijos institutas“ ir „Šieno aikštė“ 14 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, nurodė kovos su terorizmu komiteto (NAK) atstovas Andrejus Pržezdomskis. NAK vėliau patvirtino, kad saugumo tarnybos aptiko dar vieną sprogstamąjį įtaisą metropoliteno stotyje „Sukilimo aikštė“ (Ploščad Vosstanija). Ši bomba nesprogo ir netrukus buvo „neutralizuota“.

Maskvos metropoliteno atstovai socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad buvo „imtasi papildomų apsaugos priemonių“, kaip to iškilus tokioms situacijoms reikalauja įstatymai. Tuo tarpu NAK pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros, sakoma, kad šalies transporto centruose ir masinėse žmonių susirinkimo vietose buvo padidintas saugumas.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė sprogimą ir pavadino jį „barbarišku aktu“, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasikalbėjo su V.Putinu.

„Prezidentas Trumpas išreiškė visišką Jungtinių Valstijų vyriausybės paramą reaguojant į ataką ir patraukiant atsakomybėn kaltininkus“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime apie šį telefoninį pokalbį.

„Ir prezidentas Trumpas, ir prezidentas Putinas sutarė, kad terorizmą būtina ryžtingai ir greitai įveikti“, – sakoma pareiškime.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) tviteryje parašė, kad stebi įvykius Sankt Peterburge „kartu su visais ES užsienio reikalų ministrais“, susirinkusiais į susitikimą Liuksemburge. „Mūsų mintys – su visais Rusijos žmonėmis“, – parašė ji.

Rusija panašių išpuolių nepatyrė nuo 2015-ųjų spalio, kai IS numušė rusų keleivinį lėktuvą, skridusį iš Egipto Šarm aš Šeicho kurorto į Sankt Peterburgą. Tąkart žuvo visi lėktuve buvę 224 žmonės. Ekstremistai anksčiau taikėsi ir į Rusijos sausumos transportą.

2013 metais pietiniame Volgogrado mieste per dvi mirtininkų sprogdintojų atakas pagrindinėje geležinkelio stotyje ir sausakimšame troleibuse žuvo 34 žmonės. Be kita ko, buvo kilęs nerimas dėl saugumo artėjant Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms.

2011 metų sausį per Maskvos Domodedovo oro uoste islamistų kovotojų mirtininkų iš Šiaurės Kaukazo surengtą ataką žuvo 37 žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.