aA
Preliminariais duomenimis, Sankt Peterburgo metro teroro aktą įvykdė savižudis sprogdintojas, kuris, kaip manoma, veikė vienas. Skelbiama, kad žuvo 14 žmonių, dar 49 buvo sužeisti. Anksčiau pranešta, kad aukų buvo 11. Taip pat teigiama, kad sprogdintojas mirtininkas buvo kirgizas 1995 metais gimęs Akbaržonas Džalilovas.
Teroro aktas Sankt Peterburge
Teroro aktas Sankt Peterburge
© AFP / Scanpix

Tokia informacija su naujienų agentūra „Interfax“ pasidalino Sankt Peterburgo policijos atstovai.

Sankt Peterburgo teisėsaugos struktūros pranešė, kad teroristas iš tiesų yra išeivis iš Vidurio Azijos ir turėjo ryšių su kovotojais Sirijoje.

Sankt Peterburgo metropolitene bombą detonavo kirgizas mirtininkas

Mirtininkas sprogdintojas iš Kirgizijos detonavo bombą per išpuolį pirmadienį Sankt Peterburgo metropolitene, nusinešusį 11 žmonių gyvybių, antradienį pranešė šios Centrinės Azijos šalies saugumo tarnybos.

„Mirtininkas sprogdintojas Sankt Peterburgo metropolitene buvo Kirgizijos pilietis Akbardžonas Džalilovas ... gimęs 1995 metais“, – naujienų agentūrai sakė šalies saugumo tarnybos atstovas.

Teroras Sankt Peterburge
Rusijos tyrėjai patvirtino, kad Peterburgo metropolitene susisprogdino Akbaržonas DžalilovasRusijos Tyrimų komitetas (RTK) antradienį oficialiai įvardijo savižudį mirtininką, susisprogdinusį Sankt Peterburgo metropoliteno vagone; taip pat nurodyta, kad jis buvo padėjęs ir antrą sprogmenį, kurį aptiko ir nukenksmino pareigūnai.„Tyrimu nustatytas vyras, detonavęs bombą Sankt Peterburgo metro vagone. Tai Akbaržonas Džalilovas“, – sakoma RTK pranešime bei nurodoma apie jo paliktas genetines žymes ant kito sprogmens.„Ekspertai kriminalistikai aptiko genetinius Džalilovo pėdsakus ant antro sprogstamojo įtaiso, kurį pavyko nukenksminti stotyje „Sukilimo aikštė“ (Ploščiad Vosstanija), kur buvo tas sprogstamasis įtaisas“, – sakė RTK atstovė Svetlana Petrenko antradienį naujienų agentūrai „Interfax“.Pasak jos, genetinė ekspertizė ir vaizdo stebėjimo kamerų medžiaga leidžia tyrėjams teigti, kad „būtent tas teroro akto vagone vykdytojas (anksčiau) paliko krepšį su sprogstamuoju įtaisu metro stotyje „Sukilimo aikštė“; jis vėliau susisprogdino traukinyje tarp stočių „Šieno aikštė“ (Sennaja Ploščiad) ir „Technologijos instituto“ (Technologičeskij Institut)“. Bombos galingumas įvertintas 1 kg trotilo.S.Petrenko patvirtino, kad, tyrėjų duomenimis, 1995 metais gimęs A.Džalilovas ir yra tas teroristas, susisprogdinęs metropoliteno vagone.Per sprogimą balandžio 3 dieną žuvo 14 žmonių, nukentėjo apie 50.
Visose Sankt Peterburgo šventovėse aukojamos mišios už teroro akto metropolitene aukasSankt Peterburgo šventovėse ir mečetėse antradienį vidurdienį prasidėjo gedulingos pamaldos už balandžio 3 dieną per teroristinį išpuolį metropolitene žuvusius žmones.Kaip pranešė Sankt Peterburgo vyskupijos spaudos tarnyba , visose Sankt Peterburgo eparchijos šventovėse vyks pamaldos už žuvusiuosius ir bus meldžiama sveikatos visiems nukentėjusiesiems.„Tragedijos, panašios į pastarąją, primena mums, kad mūsų pasaulyje egzistuoja blogis, kurio šaltinis yra laisvoje velnio apgauto žmogaus širdyje. Klastingai veikdamas, blogis nesirenka, kam smogti. Ar galime ką nors priešpastatyti šiam blogiui? Tik gėris ir tarpusavio meilė, solidarumas ir sutarimas gali jį įveikti“, – sakoma Sankt Peterburgo ir Ladogos metropolito Varsonofijaus kreipimesi.Kaip skelbiama Sankt Peterburgo ir Rusijos šiaurės vakarų regiono Musulmonų dvasinės valdybos tinklalapyje, Rusijos šiaurinės sostinės mečetėse vyksta pamaldos už sprogdinimo Sankt Peterburgo metropolitene aukas, meldžiama sveikatos nukentėjusiems žmonėms.„Mūsų širdys gedi kartu su visais Sankt Peterburgo ir Rusijos gyventojais. Turime būti vieningi, kaip buvo vieningi mūsų seneliai ir močiutės, tėvai ir motinos, kai sunkiais metais gynė šalį. Terorizmas neturi nei tautybės, nei religijos. Aukščiausiasis nubaus pasikėsinusius į tai, kas šventa – žmogaus gyvybę“, – savo kreipimesi rašo Sankt Peterburgo ir Rusijos šiaurės vakarų regiono muftijus Ravilis Hazratas Pančejevas.Antradienį ryte Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas aukojo gedulingas mišias už visas teroro akto Sankt Peterburge aukas.„Šis teroro aktas meta iššūkį ne tik valdžiai, ne tik teisėsaugos institucijoms ir tiems, kas pašauktas rūpintis piliečių saugumu. Šis teroro aktas meta iššūkį mums visiems, visai tautai“, – sakė patriarchas prieš gedulo mišias Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje.Pasak patriarcho Kirilo, „turime dar geriau suvokti, kaip svarbu išsaugoti taiką ir mūsų šalies nepriklausomybę, turime dar geriau suvokti mūsų bendrą atsakomybę už mūsų tautos ateitį“.
Kremlius: teroro aktas gali būti susijęs su prezidento V. Putino vizituTeroro aktą Sankt Peterburge, įvykdytą šiame mieste lankantis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, turi išanalizuoti specialiosios tarnybos, pareiškė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.„Be abejo, pats faktas, kad šis teroro aktas buvo įvykdytas valstybės vadovo buvimo mieste momentu, verčia susimąstyti ir atkreipia dėmesį. Tai klausimas specialiosioms tarnyboms analizuoti“, – žurnalistams sakė atstovas.„Bet koks teroro aktas, įvykstantis šalyje, yra iššūkis kiekvienam rusui, tarp jų – valstybės vadovui“, – pridūrė D. Peskovas.Taip jis atsakė į klausimą, ar Kremlius nelaiko asmeniniu iššūkiu fakto, kad išpuolis Sankt Peterburge buvo įvykdytas mieste lankantis V. Putinui.
Dėl grasinimo susprogdinti bombą uždaryta metro stotisSankt Peterburge antradienį dėl grasinimo susprogdinti bombą uždaryta metropoliteno stotis, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.Kaip pranešė ministerijos pareigūnai, antradienį telefonu jiems buvo pranešta apie bombą stotyje „Šieno aikštė“ (Sennaja ploščad).Pirmadienį važiuojančiame traukinyje netoli šios stoties nugriaudėjus sprogimui žuvo 14 žmonių ir dar apie pusšimtį buvo sužeisti.Antradienį ryte aikštėje šalia policijos užtvaros stovėjo ugniagesių ir greitosios pagalbos automobiliai.
Patikslintas žuvusiųjų skaičius „Interfax“ patikslino žuvusiųjų skaičių, skelbiama, kad per teroro aktą žuvo 14 žmonių.  Anksčiau skelbta, kad žuvo 11 žmonių.  Tokią informaciją suteikė Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova. Per televizijos transliuotą spaudos konferenciją V. Skvorcova sakė, kad 11 žmonių žuvo atakos vietoje, vienas – greitosios pagalbos automobilyje, o dar du – ligoninėje.Dar 49 sužeisti žmonės tebėra hospitalizuoti, nurodė ministrė.
Identifikuotas įtariamasis Kirgizijos valstybinis nacionalinio saugumo komitetas identifikavo įtariamąjį dėl teroro akto Sankt Peterburgo metropolitene. Tai antradienį žurnalistams pranešė žinybos atstovai.Pasak komiteto spaudos tarnybos darbuotojų, žinyba patvirtina, kad 1995 metais gimęs Akbaržonas Džalilovas iš tikrųjų yra kilęs iš Kirgizijos. „Bet mes nežinome, ar būtent šis žmogus susijęs su teroro aktu, ar ne“, - pažymėjo spaudos tarnybos atstovai. Jie taip pat patikino, kad informaciją apie galimą A. Džalilovo prisidėjimą prie nusikaltimo Kirgizijos pareigūnai gavo iš Rusijos.
Susisprogdino kirgizas mirtininkas Mirtininkas sprogdintojas iš Kirgizijos detonavo bombą per išpuolį pirmadienį Sankt Peterburgo metropolitene, nusinešusį 11 žmonių gyvybių, antradienį pranešė šios Centrinės Azijos šalies saugumo tarnybos. „Mirtininkas sprogdintojas Sankt Peterburgo metropolitene buvo Kirgizijos pilietis Akbardžonas Džalilovas ... gimęs 1995 metais“, – naujienų agentūrai sakė šalies saugumo tarnybos atstovas.Jis taip pat galėjo turėti Rusijos pilietybę. 
Naujausiais duomenimis, per sprogimą žuvo 11 žmonių, dar 51 sužeistasis yra ligoninėje.Vėliau Sukilimo aikštės metro stotyje buvo rastas savadarbis sprogstamasis įtaisas, jį pavyko neutralizuoti.Rusijos tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą pagal straipsnį "Teroro aktas". Mieste paskelbtas trijų dienų gedulas.
Sankt Peterburgo metro atnaujino darbąAntradienio rytą Sankt Peterburgo metro visiškai atnaujino darbą, kurį pirmadienį sutrikdė teroro išpuolis. Tai pranešė šio Rusijos miesto gubernatoriaus administracija, kuria remiasi BBC.„Sankt Peterburgo metropolitenas nuo ryto pradėjo darbą visu mastu: visose linijose ir stotyse“, - sakoma pranešime.Patikslinama, kad iki 10 valandos ryto Maskvos laiku kai kuriais maršrutais dar kursuos autobusai-dubleriai.

„Gali būti, kad jis turėjo Rusijos pilietybę“, – sakė jis.

Rusijos Tiriamasis komitetas pranešė tiriantis „teroro aktą“, tačiau pridūrė ištirsiąs visas galimas sprogimo, pirmadienio popietę sukrėtusio antro didžiausio šalies miesto metropoliteną, priežastis.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už sprogdinimą Sankt Peterburgo metropolitene. Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) anksčiau yra raginusi rengti išpuolius Rusijoje, nes Maskva prisideda prie karinės intervencijos Sirijoje ir kovoja su džihadistais.

Rusijos saugumo tarnyba (FSB) nurodė, kad prie džihadistų grupuočių Irake ir Sirijoje, daugiausiai – IS, yra prisijungę mažiausiai 7 tūkst. buvusių Sovietų Sąjungos šalių piliečių, o 2 900 iš jų – Rusijos piliečiai.

Preliminariais duomenimis, sprogmenį Sankt Peterburgo metro aktyvavo teroristas mirtininkas, praneša agentūra TASS su nuoroda į šaltinį teisėsaugos struktūrose.

„Sprendžiant iš sužeidimų, veikė mirtininkas. Sprogmuo buvo pritvirtintas jam ant kūno arba buvo kuprinėje, o gal jis jį laikė rankose, bet pilvo lygmenyje. Tai liudija faktas, kad visi, kurie buvo netoliese, patyrė sužeidimus būtent pilvo srityje“, – sako šaltinis.

Sprogimo vietoje rasta daug žuvusiųjų palaikų fragmentų, ne tik įtariamojo teroristo. „Jo asmenybė preliminariai nustatyta. Jis iš tiesų yra išeivis iš Vidurio Azijos ir turėjo ryšių su Sirijos kovotojais“, – pranešė šaltinis.

Preliminariais duomenimis, mirtininkas stovėjo netoli durų, arčiau vagono vidurio. „Vagono viduryje buvo rasta jo ranka su laidais, kurie išsiųsti ekspertizei“, – tęsia šaltinis.

Šaltinis pridūrė, kad sprogmuo, detonuotas Sankt Peterburgo metro, buvo analogiškas tam, kuris buvo nukenksmintas metro stotyje „Sukilimo aikštė“. Pasak jo, savadarbio sprogstamojo užtaiso galia sudarė 200-300 g trotilo ekvivalentu. Bomboje buvo metalinių rutuliukų ir veržlių.

Agentūros pašnekovas pridūrė, kad atlikus ekspertizę bus nustatyta, ar sprogmuo buvo gesintuve, kaip tas, kuris rastas nesprogęs metro stotyje „Sukilimo aikštė“.

Kaip žinoma, sprogdintojas paliko dar vieną sprogmenį, kurį buvo užmaskavęs kaip gesintuvą, tačiau šis sprogmuo nedetonuotas. Ši bomba vėliau buvo neutralizuota.

„Sėdęs į metropoliteno vagoną įtariamasis tarp stočių „Technologijos institutas“ (Technologičeskij institut) ir „Šieno aikštė“ (Sennaja ploščad) detonavo sprogstamąjį įtaisą“, – naujienų agentūrai sakė šaltinis.

Iš pradžių įtarta, kad prie išpuolio galėjo prisidėti dar vienas asmuo, jis buvo sulaikytas pareigūnų, tačiau galiausiai policija paskelbė, kad jis nekaltas. Dabar manoma, kad teroristas veikė vienas.

Pasak jo, antrasis vyras, kuris buvo įtariamas prisidėjęs prie teroro akto, pats atėjo į policiją ir pareiškė esąs nekaltas. Vis dėl to su juo dar dirba teisėsaugos pareigūnai.

Šaltinis pažymėjo, kad, pirminiais duomenimis, nesprogusios bombos galia buvo maždaug kilogramas trotilo, o sprogusio įtaiso – apie 300 gramų trotilo. Abu sprogstamieji įtaisai buvo prikimšti žalojančių elementų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į Sankt Peterburgą ir pagerbė žuvusiuosius.

Pasaulio lyderiai reiškia užuojautą Rusijai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį kalbėjosi telefonu su Rusijos lyderiu V. Putinu ir išreiškė jam „visokeriopą palaikymą“ dėl mirtino išpuolio Sankt Peterburgo metropolitene, pranešė Baltieji rūmai.

Kalbėdamas iš Vašingtono JAV vadovas išreiškė užuojautą ir pasmerkė ataką, per kurią žuvo 11 žmonių, o dar kelios dešimtys buvo sužeista. Rusų pareigūnai nurodė tiriantys „teroro aktą“.

„Prezidentas D. Trumpas išreiškė pilną Jungtinių Valstijų vyriausybės paramą reaguojant į išpuolį ir įvykdant teisingumą kaltiesiems“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime apie prezidentų pokalbį telefonu.

„Ir prezidentas D .Trumpas, ir prezidentas V. Putinas sutiko, kad su terorizmu būtina kovoti ryžtingai ir greitai“, – sakoma pranešime.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė sprogimą ir pavadino jį „barbarišku aktu“, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad „tai vyksta visame pasaulyje, visiškai siaubingas dalykas“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad dėl sprogdinimo Maskva ir Vašingtonas buvo susisiekę „diplomatiniais kanalais“.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini tviteryje parašė, kad seka įvykius Sankt Peterburge „kartu su visais ES užsienio reikalų ministrais“, susirinkusiais į susitikimą Liuksemburge.

„Mūsų mintys yra su visais Rusijos žmonėmis“, – parašė ji.

Rusijoje panašių išpuolių nėra buvę nuo 2015-ųjų spalio, kai IS numušė rusų keleivinį lėktuvą, skridusį iš Egipto Šarm aš Šeicho kurorto į Sankt Peterburgą. Tąkart žuvo visi lėktuve buvę 224 žmonės.

Ekstremistai anksčiau taikėsi ir į Rusijos sausumos transportą.

2013 metais pietiniame Volgogrado mieste per dvi mirtininkų sprogdintojų atakas pagrindinėje geležinkelio stotyje ir sausakimšame troleibuse žuvo 34 žmonės. Be kita ko, kilo nerimo dėl saugumo artėjant Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms.

2011 metų sausį per Maskvos Domodedovo oro uoste islamistų kovotojų mirtininkų iš Šiaurės Kaukazo surengtą ataką žuvo 37 žmonės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.