aA
Apie tariamą korupciją Šiaulių apylinkės teisme viešai prabilusi dabar jau buvusi civilinių bylų teisėjo padėjėja Jurgita Daunienė nuteista dėl melagingos informacijos apie nebūtus nusikaltimus pateikimo ir teismo pirmininkės Gemos Janušienės šmeižto.
STT agentai demaskavo pasakas apie korupciją teisme sekusią teisėjo padėjėją
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„J. Daunienė tiksliai žinojo, jog nukentėjusioji Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė G. Janušienė nepadarė jokių nusikalstamų veikų, apie kurias J. Daunienė pranešė įstaigai, turinčiai teisę pradėti baudžiamąjį persekiojimą, vadinasi, ji, informuodama žiniasklaidos priemones apie tokias neva G. Janušienės padarytas nusikalstamas veikas, puikiai suvokė, jog pateikia melagingą informaciją, ir tokiais savo veiksmais siekė diskredituoti gerą teisėjos ir teismo vadovės vardą bei reputaciją“, – paskelbė J. Daunienės baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas.

Anot teismo, šmeiždama G. Janušienę nuteistoji veikė tiesiogine tyčia, o ne sąžiningai klysdama, kaip bandė aiškinti teisme.

Dėl melagingo įskundimo apie nebūtą nusikaltimą ir šmeižto J. Daunienei buvo skirta 100 MGL (3 766 eurų) bauda. Kadangi į bausmės laiką buvo įskaitytas sulaikymo ir suėmimo laikas (už grotų praleido daugiau kaip mėnesį), J. Daunienei teliks sumokėti 753 Eur baudą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar dirbdama Šiaulių apylinkės teisme J. Daunienė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pranešė apie žinomai nebūtus nusikaltimus – esą iš jos teismo pirmininkė G. Janušienė reikalavo kyšio už įdarbinimą, dėl to ji dar 2011 m. spalį davė 5 tūkst. litų (1 448 Eur), o 2012 m. gegužę davė 3 tūkst. Lt (868 Eur) už tai, kad būtų išleista kasmetinių atostogų.

J. Daunienė taip pat teigė, kad 2012 m. birželio mėnesį teismo pirmininkė ją pakvietė į savo kabinetą ir esą paprašė duoti 5 tūkst. Lt (1 448 Eur), kurių J. Daunienė nedavė, nes neturėjo.

Šiuos duomenis teisėjo padėjėja nurodė STT pareigūnams būdama įspėta dėl atsakomybės už pranešimą apie nebūtą nusikaltimą tai ji patvirtino savo parašu, be to, pranešimo patikslinimo protokole patvirtino anksčiau išdėstytą melagingą informaciją apie žinomai nebūtus nusikaltimus.

Be to, J. Daunienė melagingą informaciją paskleidė ir žiniasklaidos priemonėse, kai komentavo apie tariamą kyšininkavimo istoriją teisme.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta J. Daunienė nepripažino jai pateiktų kaltinimų ir aiškino, kad pateikdama informaciją buvo įsitikinusi, jog sako tiesą, tačiau vėliau, kai susipažino su byloje surinktais įrodymais, suprato, kad klydo.

Apie tariamą teismo pirmininkės kyšininkavimą J. Daunienė buvo pranešusi ir Teisėjų tarybai, ir Prezidentūrai, ir Seimui. Savo pareiškimuose ji nurodė, pranešdama apie kyšio davimą teismo pirmininkei turėtų būti atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, nes pati savanoriškai pateikė tokią informaciją. Be to, ji prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Teisėjų tarybos prašė inicijuoti G. Janušienės atleidimą iš pareigų.

Gema Janušienė
Gema Janušienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

DELFI skelbė, kad skandalingą pareiškimą J. Daunienė nutarė parašyti dėl jos atžvilgiu pradėto tarnybinio patikrinimo – dar 2015 m. kovo pradžioje į Šiaulių apylinkės teismą kreipėsi teisėjo padėjėjos brolis, kuris nurodė, kad neteisėtai nekilnojamojo turto registre iš teismo kompiuterio buvo tikrinama informacija apie jam priklausantį nekilnojamąjį turtą. Padėjėjos brolis savo pareiškime rašė, kad jo duomenys buvo tikrinti net 42 kartus.

Kai teisme sudaryta komisija pradėjo aiškintis galimai J. Daunienės padarytą tarnybinį nusižengimą dėl galimai neteisėto asmens duomenų rinkimo, padėjėja komisijai ir įvairioms valstybės institucijoms ėmė rašyti pranešimus ir teikimus, kuriuose teismo pirmininkę G. Janušienę apkaltino nusikalstamomis veikomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.