aA
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas Seimo plenariniame posėdyje turės atsakyti, ar neketina trauktis š pareigų.
Z. Vaigauskas Seimo posėdyje turės atsakyti, ar neketina trauktis iš pareigų
© DELFI / Andrius Ufartas

Tai vienas iš klausimų, kurį jam pateikė į parlamento posėdį pakvietę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai.

VRK vadovo klausiama, ar jis neketina trauktis iš užimamų pareigų, nes, parlamentarų nuomone, jo vadovaujamos institucijos veikloje gausu rimtų įstatymų pažeidimų bei įsisenėjusių problemų, neatsiejamų nuo Z. Vaigausko ilgamečio vadovavimo institucijai.

Po praėjusiais metais vykusių Seimo rinkimų Valstybės duomenų apsaugos inspekcija pripažino, kad VRK rinkimų metu pažeidė Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo reikalavimus, nes VRK interneto svetainėje kurį laiką buvo prieinami 83 asmenų duomenys. Tai, kaip teigia TS-LKD atstovai, sugriovė piliečių pasitikėjimą rinkimus vykdančia valstybės institucija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatyme nurodoma, kad Komisijos pirmininkas ne vėliau kaip per 120 dienų po eilinių Seimo rinkimų privalo pateikti Komisijos ataskaitą Seimui. Tačiau komisija tokios ataskaitos nepateikė, todėl Z. Vaigausko teiraujamasi, ar toks įstatymų pažeidinėjimas neatspindi sisteminių įstatymų pažeidimų VRK.

Praėjusią savaitę Nacionalinio kibernetinio saugumo centro paskelbtoje praėjusių metų ataskaitoje nurodoma, kad daugelio ypač svarbių valstybės institucijų informacinės sistemos nėra pasirengusios kibernetinėms atakoms. Parlamentarai Z. Vaigausko klausia, ar centras tikrino VRK informacinę sistemą ir kokių sulaukta vertinimų.

Z. Vaigausko prašoma pateikti apibendrintą informaciją apie rinkimų rezultatus bei patirtį, rinkimuose dalyvavusius kandidatus: „Ar esate apibendrinę duomenis apie 2012 metų bei 2016 metų rinkimų laikotarpiu vykusius balsų pirkimus, kitus Rinkimų įstatymo pažeidimus, patrauktus atsakomybėn asmenis, rinkimų metu kilusius techninius nesklandumus, ar ketinate teikti Seimui siūlymus, kad panašūs atvejai nebesikartotų?"

Taip pat prašoma pristatyti apibendrintą analizę apie pastarųjų Seimo rinkimų politinių partijų finansines ataskaitas, pateikti informaciją dėl to, ar nustatyta finansavimo tvarkos pažeidimų, ar buvo tirti partijų pateikti aukotojų sąrašai ir aukotojų deklaracijos, kaip buvo laikomasi politinių kampanijų reklamos reikalavimų, ar nustatyta paslėptos reklamos atvejų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.