aA
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagyrė Europos Sąjungą, atlikusią „labai gerą darbą“, kai blokas tapo vieningesnis Didžiajai Britanijai nusprendus palikti Bendriją, sakoma sekmadienį dienraščio „Financial Times“ paskelbtame interviu.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas
© Sipa / Scanpix

„Kai tai nutiko, galvojau, kad daugiau (šalių) paseks šiuo pavyzdžiu, bet iš tikrųjų manau, kad Europos Sąjunga imasi veikti kartu“, – sakė D.Trumpas, kalbėdamas apie Britanijos sprendimą pasitraukti iš ES.

Prezidentas gyrė bloką, atlikusį „labai gerą darbą vėl susivienijant“ po pernai birželį įvykusio sukrečiančio „Brexit“ referendumo.

D.Trumpas atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais mėnesiais ES demonstravo „kitokią dvasią laikantis kartu“.

Šie komentarai labai skyrėsi nuo sausį skelbtų D.Trumpo prognozių, kad „kitos šalys paliks“ Bendriją po „Brexit“.

Be to, milijardierius nekilnojamojo turto magnatas, dar prieš savo inauguraciją duodamas interviu dienraščiams „The Times“ ir „Bild“, sakė Britanijos pasirinkimą laikąs „puikiu dalyku“. Tas pareiškimas išprovokavo daugelio Europos lyderių pyktį.

ES „nereikalingi jokie patarimai iš šalies“, – tąsyk griežtai pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel žurnalistams sakė: „Mes, europiečiai, patys sprendžiame savo likimą.“

„Puiki sutartis“

Kalbėdamas su „Financial Times“ D.Trumpas sakė, kad „Brexit“ bus naudingas abiem derybų pusėms.

„Iš tikrųjų manau, kad JK gaus gerą sutartį, ir manau, kad tai taip pat bus labai, labai gerai Europos Sąjungai“, – jis teigė laikraščiui.

Per prezidento rinkimų kampaniją D.Trumpas palaikė ryšius su „Brexit“ apologetu Nigelu Farage'u, euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) įkūrėju. Jis praeitais metais aktyviai ragino JAV rinkėjus balsuoti už kandidatą, nusistačiusį prieš elitą.

Didžioji Britanija praeitą trečiadienį inicijavo išstojimo iš ES procesą, o šis žingsnis sulaukė gana formalaus Baltųjų rūmų komentaro.

„Gerbiame Britanijos rinkėjų ir Jos Didenybės vyriausybės valią imantis žingsnių atsiskirti nuo Europos Sąjungos. ... Kad ir kaip atrodytų būsimi JK ir ES santykiai, norime, kad JK išliktų stipri lyderė Europoje“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris.

Vis dėlto šaltukas Vašingtono ir Briuselio santykiuose išlieka. Ketvirtadienį jis aiškiai pasijuto, kai Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pajuokavo esantis pasiruošęs agituoti už kai kurių JAV valstijų nepriklausomybės judėjimus, jeigu D.Trumpas nesumažins palaikymo „Brexit“ šalininkams.

„Neseniai išrinktas prezidentas džiaugiasi, kad Britanija atsiskiria“ nuo Europos Sąjungos, sakė J.-C.Junckeris Maltoje, kur vyko Europos liaudies partijos (EPP) suvažiavimas.

„Jei jis ir toliau taip elgsis, aš esu pasirengęs palaikyti Ohajo ir Ostino (Teksaso) nepriklausomybę“, – pareiškė jis vokiškai, palydėtas delegatų juoko Valetoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.