aA
Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad valdančioji koalicija šiandien dar gali darbuotis, tačiau jau galvoja, kas būtų partneriams socialdemokratams trenkus durimis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Blogiausia, kad mes ryte pasikalbame, priimame bendrus sprendimus, ateina į plenarinį posėdį ir ten laukia vienas ar kitas siurprizas“, – santykius su koalicijos partneriais socdemais pirmadienį nusakė S. Skvernelis.

Tokiais atvejais, sako jis, prasideda energijos švaistymas ir sąjungininkų paieška opozicijoje.

Ar konservatoriai valstiečiams būtų geresni partneriai?

„Aš manau, kad šiandien galbūt nereikėtų svarstyti, ar jie geresni, kol kas koalicijos sutartis galiojanti, veikianti, o jeigu įvyktų kitaip, tada reikėtų galvoti apie įvairius variantus. Ši Vyriausybė iš principo gali tapti, būti mažumos vyriausybė, gali būti formuojama ir kita koalicija, gali būti veikimas mažumos Vyriausybės su didžiausiomis opozicinėmis didžiausiomis partijomis pasirašant atskirus susitarimus dėl strateginių pokyčių, reikalingų valstybei“, – pirmadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Tačiau jis akcentavo, kad šiandien dar nėra tas metas, kada būtų galima konstatuoti, kad ši koalicija nebegali daugiau darbuotis.

Socdemų apsisprendimą nori sužinoti kuo anksčiau

S. Skvernelis svarstė, kad galbūt socialdemokratams ir valstiečiams yra per mažai laiko susidirbti, įgyti bendrą požiūrį į atskirus strateginius dalykus. Pasak S, Skvernelio, daug įtakos turi ir tai, kad socialdemokratai „yra virsme, ieškosi savo tapatybės, identiteto“ – artėja partijos pirmininko rinkimai.

„Labai daug priklauso, kas taps socialdemokratų pirmininku, kokia bus suformuota nauja partijos vadovybė ir kiek ji bus įgali, galės daryti įtaką frakcijos narių, dirbančių Seime, veiklą“, – sakė premjeras.

S. Skvernelis taip pat laikosi pozicijos, kad kol kas reikalo formalizuoti mažumos Vyriausybę nėra, mat diskusijos su partneriais tęsiasi.

„Jeigu jie mato, kad jiems žalingas buvimas šioje valdančiojoje daugumoje, kad jiems kažkoks diskomfortas arba jie nemato prasmės, tai tokį apsisprendimą mums būtų gerai žinoti kuo anksčiu ir tai tikrai yra gerbtinas požiūris“, – apie koalicijos partnerius sakė S. Skvernelis.

Pastaruoju metu koalicijoje esančių socialdemokratų ir valstiečių nuomonės valstybės valdymo klausimais dažnai išsiskiria. Paskutinis pavyzdys – urėdijų reforma, kuriai nepritaria socialdemokratai.

S. Skvernelis atsakė į žurnalistų klausimą, kam iš viso koalicijoje reikalingi pagalius į ratus kaišiojantys socialdemokratai.

„Iš esmės šiandien reikalingi tam, kad būtų suformuota dauguma ir Vyriausybės iš esmės galėtų vykdyti savo programą. Klausimai man irgi kyla, kai po vieno, antro ar trečio sprendimo tokio, ar mes dar esame koalicijos partneriai, ar ne“, – dėstė S. Skvernelis.

Pirmadienio vakarą Seime rengiamas koalicijos partnerių pasitarimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.