aA
Sekmadienį Prancūzijos rytiniame Meco mieste apsilankęs Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu Nyderlandus išvadino „fašizmo sostine“.
Turkijos užsienio reikalų ministras Nyderlandus išvadino „fašizmo sostine“
© AFP / Scanpix

Šeštadienį jam buvo uždrausta šalyje raginti čia gyvenančius išeivius iš Turkijos balandžio 16 dieną vyksiančiame referendume pritarti siūlomiems politinės sistemos pakeitimams, kurie sustiprintų vykdomąją prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įgaliojimus.

Mece susitikime su Turkijos užsienio reikalų ministru dalyvavo maždaug 800 žmonių, kurie mojavo Turkijos vėliavomis.

Kiek anksčiau Turkijos prezidentas prilygino olandų elgesį su Turkijos ministrais nacių veiksmams.

Mitingas Mece, kuriam buvo gautas Prancūzijos valdžios pritarimas, buvo rengiamas kelias savaites, tačiau įgijo „kitą dimensiją“ dėl Turkijos ir Nyderlandų konflikto, sakė turkų organizacijas Prancūzijoje vienijančios grupės viceprezidentas Sabanas Kiperis.

„Prancūzijos požiūris yra romesnis nei Nyderlandų“, – sakė jis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas-Markas Ero) išplatintame pareiškime sakė, kad „nėra pagrindo uždrausti šį susirinkimą, kuris ... neturi jokių galimybių kištis į Prancūzijos politinį gyvenimą“.

Tačiau tuo pačiu ji Ankarą perspėjo: „Dėl esamos įtampos tarp Turkijos ir kelių Europos Sąjungos valstybių narių Prancūzija ... ragina Turkijos valdžią vengti ekscesų ir provokacijų“.

Prancūzijoje gyvena maždaug 700 tūkst. turkų, iš kurių maždaug 160 tūkst. – šalies rytiniame regione.

M. Cavusoglu šeštadienį turėjo vykti į Nyderlandus ir dalyvauti mitinge dėl referendumo, tačiau olandų pareigūnai neleido jo lėktuvui nutūpti, kas supykdė Ankarą. Tiek Nyderlandai, tiek ir Vokietija uždraudė savo šalyse rengti mitingus dėl Turkijos referendumo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.