aA
Baltarusijos teismas skyrė dviem opozicijos lyderiams po 15 parų administracinio arešto už eitynių, per kurias buvo protestuojama prieš prezidento Aleksandro Lukašenkos įvestą „veltėdžių mokestį“, organizavimą, šeštadienį pranešė aktyvistai.
Baltarusijoje dviem „neveltėdžių eitynių“ organizatoriams skirtas areštas
© AP / Scanpix

„Teismas ... skyrė 15 parų arešto judėjimo „Už laisvę“ pirmininkui Jurijui Gubarevičiui už eitynių „Aš – ne veltėdis“ Maladečinoje organizavimą“, – pranešė jo grupė.

J.Gubarevičius buvo apkaltintas pakartotinio nesankcionuoto masinio renginio organizavimą arba dalyvavimą jame.

Vėliau Jungtinė piliečių partija pranešė, kad tokia pati bausmė buvo skirta jos pirmininkui Anatolijui Lebedkai.

Penktadienio vakarą po „neveltėdžių eitynių“ Maladečinos mieste, esančiame už 75 km nuo Minsko, buvo sulaikyti centro dešiniosios koalicijos lyderiai Vitalijus Rymaševskis, A.Lebedka ir J.Gubarevičius, taip pat krikščionių demokratų judėjimo vadovė Olga Kovalkova, žurnalistas Sergejus Korolevičius ir keli kiti žmonės.

Šioje akcijoje dalyvavo apie 500 žmonių.

A.Lukašenka pernai balandį paskelbė įsaką „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“, kuriuo įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, neturintiems pilietybės asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2–4 atlyginimų bazinių dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Minėtas mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos.

Ketvirtadienį A.Lukašenka sušvelnino savo poziciją minėtos priemonės atžvilgiu ir pareiškė nurodęs vyriausybei dar metus nereikalauti šio mokesčio iš gyventojų. Vis dėlto prezidentas pabrėžė, kad šio mokesčio jis neatšauks.

Naujoji tvarka pastarosiomis savaitėmis išprovokavo Minske ir kituose didžiuosiuose Baltarusijos miestuose didelių protestų, neregėtų šalyje nuo 2012 metų prezidento rinkimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.